Containerdorp voor 144 illegalen

BOUW NIEUW GESLOTEN OPVANGCENTRUM START VOLGEND JAAR

Antwerpen opent in 2020 een nieuw gesloten centrum voor illegalen, opgebouwd uit containers, in Zandvliet aan de A12 tegen de Nederlandse grens. In totaal zal er plaats zijn voor 144 illegalen, waarvan de helft met een criminele of gedragsgestoorde achtergrond. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert opgetogen op de beslissing.

Antwerpen mag binnenkort een heel stel containers ontvangen uit het Nederlandse Tilburg. Daar deden ze al dienst als gevangenis voor Belgische gedetineerden maar in 2015 keerden de laatste gevangenen terug naar ons land. Nu zullen ze dus dienst doen als gesloten centrum voor illegalen criminelen. Er zal plaats zijn voor 144 illegalen, met een criminele of gedragsgestoorde achtergrond, die een bevel van uitwijzing op zak hebben.


Het is in de superministerraad dat het masterplan van gesloten centra gisteren goedgekeurd werd. Dat plan zorgt er voor dat de capaciteit voor gedwongen terugkeer en de uitwijzing van criminele illegalen tegen 2021 zal verdubbelen tot 1.066 plaatsen.


Burgemeester Bart De Wever reageert opgetogen: "De vraag naar een gesloten centrum in Antwerpen was al een prioriteit onder mijn voorganger Patrick Janssens. In de huidige regering - en in staatssecretaris Theo Francken in het bijzonder - heb ik voor deze Antwerpse nood wél een luisterend oor gevonden. Het is een ongelofelijk goede zaak voor Antwerpen dat we dit realiseren en dat de bouw van het nieuwe centrum volgend jaar al van start zal gaan."


Het centrum komt meer bepaald in Zandvliet aan de A12 tegen de Nederlandse grens. Het gaat om een groot terrein dat momenteel nog in handen is van Agentschap Wegen en Verkeer. "Het is logisch dat de keuze in deze op Antwerpen valt. We krijgen vaak te maken met die problematiek van criminele illegalen en we moeten daar gepast op reageren. Nu zijn we daar beperkt in. Momenteel moet er bij politie-acties op voorhand capaciteit in gesloten centra voorzien worden. Dat is niet gemakkelijk, zeker niet in een grootstad als Antwerpen. De komst van het gesloten centrum in Zandvliet geeft ons de nodige speelruimte om doelgerichter illegale criminelen uit het straatbeeld te laten verdwijnen en ze meteen op te sluiten voor repatriëring. Dat komt de veiligheid en leefbaarheid van onze stad ten goede", besluit burgemeester De Wever.

Landbouwgebied

In Zandvliet zijn ze alvast niet gediend met het nieuws. "Ik vraag me af of dit stedenbouwkundig wel kan, dit is ingekleurd als landbouwgebied. Dan moet er eerst een stedenbouwkundige wijziging doorgevoerd worden. We blijven het dossier op de voet volgen want we zijn niet gelukkig met de keuze", zegt schepen Rudi Sempels (N-VA).


Het centrum in Antwerpen moet opengaan tegen de zomer van 2020 en creëert bijna 150 jobs.

Lees meer