Eerste tram rijdt in april onder Turnhoutsebaan

De eerste tram rijdt op 18 april 2015 door de premetrokoker onder de Carnotstraat en de Turnhoutsebaan in Borgerhout. De zogenaamde 'Reuzenpijp' verbindt het Koningin Astridplein met de park & ride in Wommelgem. Een rit zal slechts een kwartier duren.

De ruwbouw van de Reuzenpijp was al klaar in de jaren tachtig. Maar vervoersmaatschappij De Lijn had te weinig geld om dat stuk premetro af te werken. Het vorige decennium flakkerde de ambitie op om vanuit de stad snelle tramlijnen naar de randgemeenten aan te leggen. En de Reuzenpijp deed er haar voordeel mee.

Ongebruikte stations

Momenteel worden volop sporen gelegd en is het nieuwe station Zegel ook al bijna klaar voor de dienst. Dat alleen dat station wordt afgewerkt, is niet naar de zin van het district Borgerhout. Zij willen de tram bovengronds weg en vragen al langer om de ongebruikte stations Drink en Carnot te openen. Voorlopig ontbreken daarvoor de middelen, maar een afwerking blijft in theorie mogelijk.


Vanaf 18 april rijdt tram 8 door de Reuzenpijp. Op termijn zal die tramlijn doorgetrokken worden tot aan het Schoonselhof in Hoboken. Tram 8 vervangt dan in zekere zin lijn 24.


Bovengronds blijft tram 10 de dienst uitmaken. Alle haltes blijven daar gewoon behouden.


(PHT)

Lees meer