Essers ontslaat 11 werknemers: "De schuld van Agfa-Gevaert"

Transportbedrijf H. Essers ontslaat 11 werknemers in Wilrijk. Allemaal werken ze voor de logistieke afdeling met producten van Agfa-Gevaert die tien jaar geleden door Essers werd overgenomen. De transportbond BTB verwijt de directie niets: "Het is Agfa-Gevaert dat hier Essers het mes op de keel heeft gezet", zegt Tom Peeters.

Het dienstverleningscontract van Essers met beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert verloopt op 31 december 2016. In het nieuwe contract verliezen 9 arbeiders en 2 bedienden bij Essers hun baan. 44 andere personeelsleden moeten binnen twee jaar tussen 7 en 12 procent aan loon inleveren. Voor de leek komt die beslissing als een verrassing, want Essers kondigde recent nog aan dat het in Wilrijk 100 nieuwe mensen wil aanwerven. Volgens Essers paste het profiel van de ontslagen werknemers niet bij de vereiste voorwaarden voor die nieuwe vacatures. Lees, ze zagen het niet zitten om in de nieuwe structuur binnen twee jaar loon in te leveren.

In dalende lijn

"Wij verwijten Essers niets", zegt Tom Peeters van de Belgische TransportBond. "Agfa-Gevaert heeft beslist dat de kosten voor de logistieke activiteiten hier met 25 procent moesten dalen. Ook de volumes van Agfa zitten al jaren in dalende lijn. De ontslagen en de loonsinlevering zijn daar een direct gevolg van. De directie van Essers heeft er samen met ons alles aan gedaan om de tewerkstelling zoveel mogelijk hier te houden, want Agfa dreigde met een verhuis naar Duitsland." (DILA)

Lees meer