3 De 20-jarige Antwerpenaar Elias Keegan (links) werd dodelijk getroffen. Rechts: zes mannen stonden terecht, van wie drie voor doodslag.
RV/Belga De 20-jarige Antwerpenaar Elias Keegan (links) werd dodelijk getroffen. Rechts: zes mannen stonden terecht, van wie drie voor doodslag.

Familie blijft met vragen zitten na behandeling fitnessmoord in beroep: “Wij hebben levenslang gekregen, jullie leven gaat door”

In het Gentse hof van beroep werd vandaag de zogenaamde fitnessmoord verder behandeld. De familie van het slachtoffer, de 20-jarige Antwerpse Elias Keegan, was aanwezig en gaf tijdens de zitting een emotioneel pleidooi. “Wij hebben levenslang gekregen, jullie leven gaat door”, zei de moeder van Elias Keegan. Het leek weinig effect te hebben op de schutter en de andere beklaagden die bleven ontkennen dat ze hem wilden neerschieten.

De familie blijft na de behandeling nog altijd achter met veel vragen. De moeder richtte zich tot de beklaagden in de zaak en vroeg om de waarheid of respect in een zeer emotionele brief. Ze stond op een bepaald moment te trillen van de emotie. “Er is hier zoveel gezegd, vele woorden zijn verdraaid. Wat is het makkelijk om met de vinger te wijzen naar Elias, mijn zoon, de grote broer en kleinzoon. Elias kan zich niet meer verdedigen, wat jullie hebben aangericht reikt verder dan: Sorry, ik heb er spijt van of ik denk aan jullie verdriet.”

3 De familie tijdens de zitting in Ieper.
Henk Deleu De familie tijdens de zitting in Ieper.

Zelfverdediging

Op 15 augustus 2016 wilde het West-Vlaamse ‘Kartel 13', bestaande uit Tom K. en Leander W. uit Moorslede en Sven V. uit Menen, een kilogram weed verkopen aan drie Antwerpenaren. In Dadizele liep het uit de hand. De drie West-Vlamingen waren wantrouwig en namen twee geladen wapens mee. Toen de 20-jarige Elias Keegan met een matrak begon te zwaaien, trok Tom K. het vuurwapen en schoot. Elias werd dodelijk getroffen. Zowel het ‘Kartel 13' als de twee Antwerpse kompanen van het slachtoffer vluchtten, zonder hulp te bellen. Kristiaan Vandenbuscche, de advocaat van de schutter Tom K., vroeg in beroep de vrijspraak op grond van de wettige zelfverdediging. “Toen Tom die klik van de matrak hoorde, dacht hij dat hij ging beschoten worden. Daarom schoot hij in de richting van de ‘klik’.” Wettige zelfverdediging dus, volgens Vandenbussche. “Hij heeft de zelfbeheersing verloren, hij is geen robot.”

Daarop reageerde de moeder ook woedend in haar brief: “Bestaat zelfverdediging uit iemand zijn leven ontnemen? Door jullie heb ik geen afscheid kunnen nemen van Elias of hem een laatste groet kunnen geven. De begrafenisondernemer kwam ons zeggen dat het beter was hem niet te zien, dat ze zijn hoofd niet konden reconstrueren, dat het niet meer onze zoon ging zijn. De kogel was blijkbaar niet genoeg voor jullie, je moest er nog verder op schoppen tot hij niet meer bewoog. Dit doe je nog niet met een dier! Bovenal hem alleen achterlaten en laten stikken in zijn eigen bloed.”

“Wij hebben levenslang gekregen.”

“Jullie hebben een bom onder onze familie en vrienden gegooid. Wij hebben levenslang gekregen. Jullie leven gaat door. Als jullie ooit vrijkomen, welke moeder gaat de volgende zijn die hier gaat zitten”, vroeg ze zich af. De advocaat van de schutter vermeldde in het begin van de behandeling dat zijn cliënt een brief wou schrijven maar niet wist of dat kon. Daarop reageerde de moeder ook, “Als je zo graag een brief wil schrijven, doe het dan, en komt niet met loze woorden af. Het is allemaal een leugen boven een leugen. Jullie hebben spijt, waar was jullie spijt toen? Twee weken geleden zag ik jullie lachen en praten tijdens een pauze in het hof. Waar is jullie respect? Als zelfverdediging jullie argument is, waarom is dat wapen niet teruggevonden?” K. had het wapen in een zak gestopt, verzwaard met een steen en in een kanaal gedumpt. “Mijn kind had een toekomst, zijn droom was leerkracht geschiedenis worden. Dit is het laatste dat ik voor mijn jongen kan doen. Gerechtigheid zoeken voor hem”, zei de moeder al schokkend van de emoties.

De daders leken in het hof niet echt geraakt door haar pijnlijke woorden. Ze bleven ontkennen dat ze Elias wilden neerschieten, dat het een ongeluk was. “Ik heb er echt spijt van”, zei de schutter Tom K. “Ik had nooit de bedoeling om hem te doden. Ik was bang en wou hem afschrikken. Waar het wapen is weet ik niet, dat heb ik weggegooid in een paniekreactie.”

3 De moeder was zwaar aangeslagen na de uitspraak in eerste aanleg en zocht troost bij meester Kris Luyckx.
Henk Deleu De moeder was zwaar aangeslagen na de uitspraak in eerste aanleg en zocht troost bij meester Kris Luyckx.

Ook daar reageerde de moeder in haar brief aan het hof. “Iedereen in België heeft de foto van mijn zoon gezien, Elias was 1.92 meter lang en vrij gespierd, krachtig van postuur. Ik denk dat als Elias had geslagen ik misschien aan de beklaagdenbank had gestaan. Dit is een leugen bovenop een leugen. Angst is voor mij niet gaan zonnebanken terwijl in Antwerpen een moeder en haar gezin in de gang ligt te huilen en roepen als ze komen vertellen dat hun zoon, broer neergeschoten is.”
De schutter riskeert vijftien jaar, zijn twee kompanen riskeren een celstraf twaalf en vijf jaar. De uitspraak staat gepland op 14 december.

51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Merel Goormans

    Jammer zoveel verdriet ... geen enkele ouder wil zijn kind verliezen op welke manier ook ... sterkte aan familie en vrienden.

  • viviane van oosterwijck

    als je je in het criminele drugswereldje begeeft weet je dat je je in de brousse begeeft - innige deelneming aan de moeder, 't zal je zoon maar zijn

Lees meer