Haven is files beu: dit is het plan

5 MILJOEN EURO VOOR MEER BUSSEN, TREINEN EN WATERBUSSEN

De haven van Antwerpen is de files spuugzat. De containers geraken niet weg en bedrijven vinden moeilijk jongeren. "Ons imago staat op het spel", zegt haventopman Jacques Vandermeiren. Plannen genoeg om er iets aan te doen. De haven en Vlaanderen leggen 5 miljoen euro in de pot. Zo zou je passagierstreinen via het havenspoor naar de Waaslandhaven kunnen sturen. 500.000 ton aan containers moet dan weer van weg naar spoor.

1. Trein door Kennedy

De havenspoorlijn tussen Noorderdokken, Berchem en de bundel Zuid in Kallo (Beveren) kan ook van pas komen om werknemers te vervoeren buiten de spitsuren. Ideaal om van rechter- naar linkeroever te geraken, via de spoorlijn door de Kennedytunnel. Personenvervoer is daar toegelaten, in tegenstelling tot de nieuwe Liefkenshoekspoortunnel. Die mag enkel voor goederentreinen worden gebruikt. "Infrabel moet dan wel nog een perron bouwen op Linkeroever", zegt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) die dinsdag in het Havenhuis was. Een timing is er nog niet.

2. Nachtopening terminals

Sinds maart zijn de containerterminals aan het Deurganckdok ook 's nachts open. Vooral de tolverlaging in de Liefkenshoektunnel vanaf 1 juli - vrachtverkeer betaalt er 75 procent minder 's nachts - heeft een positieve invloed. De terminaluitbaters laten nu ook toe dat lege containers tijdens de nachturen kunnen worden opgehaald. "De verkeersdruk overdag neemt af, maar we zijn er nog niet", klinkt het. Minister Weyts belooft alvast een verlenging van de proefperiode. Hij bekijkt ook variabele toltarieven overdag, afgestemd op de drukte, en sluit niet uit dat dat principe zelfs zou worden doorgetrokken tot auto's.

3. Vollere goederentreinen

Als je een half miljoen standaardcontainers van de weg naar het spoor wil brengen, moet het aandeel van het spoor in het totale vervoer van 6 naar 15 procent. Dat kan met een treindienst die containers op verschillende terminals ophaalt om die dan samen te brengen op één spoorterminal.


"Een soort melkronde", zegt haventopman Jacques Vandermeiren. "Je vermijdt dat de containers individueel op een vrachtwagen worden geladen." Ook de binnenvaart heeft nood aan zo'n bundeling, zodat je kunt vermijden dat boten leeg varen.

4. Meer waterbussen

Sinds juli vaart een waterbus van Kruibeke naar het Steenplein. Het Havenbedrijf wil een tweede waterbus sneller in dienst nemen: tegen de zomer van volgend jaar kunnen werknemers naar de Ketenislaan in Kallo, in de Waaslandhaven. Op termijn blijven vier waterbussen het streefdoel. Tegen eind 2018 vaart ook een veer tussen Lillo en Liefkenshoek. Er moet nog een aanlegsteiger bij Fort Liefkenshoek worden gebouwd.

5. Vijf extra pendelbussen

Momenteel legt de haven al enkele pendelbussen in, zoals de shuttle 'Havana' op rechteroever en pendels in de Waaslandhaven. In november komen er liefst vijf routes bij. Die strekken zich uit tot randgemeenten als Brecht, Boechout, Kapellen en - in het Waasland - Beveren.

Lees meer