2 Nicole en Hugo bij een deel van hun kleerkastcollectie in het ModeMuseum.
Klaas De Scheirder Nicole en Hugo bij een deel van hun kleerkastcollectie in het ModeMuseum.

Kledij Nicole & Hugo wordt kunst

MODEMUSEUM SHOWT 10 JURKEN EN 2 BROEKPAKKEN VAN SHOWBIZZDUO

Het ModeMuseum heeft 10 kleurrijke jurken en 2 broekpakken van de Antwerpse mode-ontwerpster Ann Salens uit de collectie van showbizzduo Nicole & Hugo gekregen. Het verhaal van Ann Salens, haar ontwerpen en vriendschap met Nicole en Hugo staan centraal op de gratis expo 'Nicole & Hugo, Swinging Ann Salens' in de galerij van het museum.

De schenking van Nicole en Hugo is een belangrijke aanwinst voor het ModeMuseum. Lang voor de Antwerpse Zes de stad op de kaart zetten, gold Ann Salens immers als de eerste avant-gardemodeontwerpster van 't Stad. Salens, geboren in Oostende in 1940, volgde geen modeopleiding maar bewandelde in haar ontwerpen de dunne lijn tussen kunst en mode. "Haar winkel in de Wolstraat lag in dé alternatief-artistieke buurt waar ook haar echtgenoot, performancekunstenaar Ludo Mich een van de spilfiguren was", zegt curator Elisa De Wyngaert.


"Ze had geen boodschap aan klassieke modeshows zoals in Parijs of Londen, maar ze maakte er happenings van: rituele dansvoorstellingen vol licht, beweging en kleur, bijvoorbeeld in een boksring."

2 De franjejurken van Nicole, waarmee ze "Hugo koelte kon toewuiven tijdens een optreden".
Klaas De Scheirder De franjejurken van Nicole, waarmee ze "Hugo koelte kon toewuiven tijdens een optreden".

Op slag verliefd

Op de tentoonstelling staan de gehaakte jurken en ragfijne zijden franjejurken centraal, twee handelskenmerken van Salens. "We hebben haar leren kennen in de jaren '70, via Ann Christy. De zangeres was een goede vriendin van ons én ze was het favoriete muzikale uithangbord van Ann Salens. Ik zag de prachtige creaties en was er op slag verliefd op", zegt Nicole (70). "Ik kocht haar ontwerpen graag op reis of op restaurant, maar droeg ze op het podium pas na de dood van Ann Christy in 1984, uit respect voor haar."


De borduursels op Hugo's hemden zijn steeds weerspiegelingen van de kleurschakeringen in Nicoles jurken en ook voor hem ontwierp Salens enkele bijpassende gehaakte broekpakken.

Tijdloos

"Dat zwarte broekpak zou ik vandaag nog aan durven te trekken", zegt Hugo. "Het zijn ook echt tijdloze stukken. Slechts een keer heb ik een ontwerp van haar aangepast, op die zwarte jurk heb ik zelf tientallen strasse-steentjes genaaid om het geheel wat meer glitter te geven." Hugo haalde soms weleens de schaar boven: "Als die franjes na een tijdje om je lichaam beginnen te 'zetten', dan hangen ze soms iets lager. Dan zette ik Nicole boven op een tafel en knipte ik onderaan rondom alle te lange stukjes af."


De typische, manueel geverfde franjejurken zorgden ook op het podium voor een speciaal effect. Bij de minste beweging beginnen de franjes te dansen. "Tijdens onze optredens op de cruiseschepen, waar we steevast vier koffers vol kledij naartoe sleepten, gooiden die franjejurken hoge ogen. Ah, de carwash is daar weer, grapten de gasten als ze me zagen komen. Door zo te bewegen kon ik Hugo ook wat koelte toewuiven als hij het te warm kreeg", zegt Nicole.


Voor Nicole en Hugo werd de persvoorstelling een trip down memory lane, want achter elke jurk zit wel een klein verhaal.

Gay Pride

"Die regenboogjurk heb ik nog aangedaan tijdens ons optreden op de Antwerpse Grote Markt tijdens de Gay Pride van 2015, een van onze laatste optredens", blikt Nicole terug. "Ach, ik weet dat deze stuks nu in heel goede handen zijn bij het museum, maar ik heb toch een traantje gelaten, toen ze ze kwamen ophalen."


De prachtige kleurrijke ontwerpen op de expo 'Nicole & Hugo, Swinging Ann Salens' zijn nog tot 27 augustus gratis te zien in de galerij van het ModeMuseum. Zondag 23 april is het Erfgoeddag en kan je ook de grote tentoonstelling 'Margiela, de Hermès-jaren' gratis bezoeken.