Bart Van de Vel en Jan Van Leuffel in De Vismijn waar hun kroegentocht zal eindigen.
Foto Laenen Bart Van de Vel en Jan Van Leuffel in De Vismijn waar hun kroegentocht zal eindigen.

Kroegentocht voor Kerstmis

Met de '12 pubs of Christmas Challenge' lanceren de vrienden Bart Van de Vel en Jan Van Leuffel vandaag een Ierse traditie in Antwerpen. "We willen met een groep van bijna 50 vrienden op 6 uur tijd maar liefst 12 Antwerpse volkse cafés en bruine kroegen bezoeken. Bedoeling is dat iedereen een foute kersttrui of kerstoutfit aan doet. Alle truien en andere attributen met kerstmannen, kerstbomen, rendieren of lichtjes zijn welkom", zegt Bart. Aan de pub crawl in kerstsfeer zijn nog meer spelregels verbonden. "We blijven in elk café maar een halfuurtje en overal moet je er eentje meedrinken. Wie te laat komt, moet een shotje leegdrinken. Traditioneel is dat Ierse whisky, maar bij ons mag je kiezen."


De uitdaging om in kerstoutfit twaalf kroegen af te schuimen, pikte Bart op in Dublin, waar hij voor Facebook in hun Europese hoofdkwartier werkt. "In Dublin werd de trend gestart door één groepje van een man of tien en nu zie je elk jaar rond de kerstperiode alle cafés uitpuilen van de met foute kersttruien uitgedoste vrienden. Het geeft echt een heel gezellige kerstsfeer. Daar begint het zelfs een beetje te groots te worden, zodat de overheid maatregelen overweegt om het feestje in goede banen te blijven houden."


Als organisator van Aper'eau weet Jan Van Leuffel hoe hij een goed feestje moet geven. Schrik dat ze een brancard en maagpomp moeten klaarhouden, hebben Bart en hij dan ook niet. "Het blijft allemaal ludiek, het is niet de bedoeling dat we gaan comazuipen, wel om een gezellige traditie te starten in Antwerpen."


Wie mee de kerstsfeer wil proeven: de hele bende start om 17uur in 't Licht Der Dokken op 't Eilandje en werkt zich dan via onder meer 't Keteltje, een weg naar de binnenstad met de Pelikaan, Den Engel en Frituur nr. 1 (voor een foodstop). Dan gaat het richting 't Zuid met café Beveren, 't Chauffeurke en tot slot De Vismijn. (DILA)

Lees meer