De organisatoren en de bakkers bij de enorme taart.
Foto Laenen De organisatoren en de bakkers bij de enorme taart.

Laundry Day maakt grootste taart ter wereld

DANCEFESTIVAL VIERT ZATERDAG 20STE VERJAARDAG

Het dancefestival Laundry Day viert op 2 september zijn twintigste verjaardag. Om die wat extra luister bij te zetten en de buren te bedanken voor het vertrouwen, deelde de organisatie gisteren een stukje taart uit. Niet zomaar een stukje, maar de grootste taart ter wereld, meteen goed voor een nieuw wereldrecord.

De organisatie achter Laundry Day is helemaal nieuw. Het team van organisatoren Wim Van der Borght en Bart Roman wil opnieuw de Antwerpenaar naar het festival krijgen. "Omdat het de twintigste editie is, wilden we meteen ook iets speciaal doen. Voor de Antwerpenaar maar ook vooral voor de buurtbewoners van Linkeroever, die ons na een geslaagd Summerfestival opnieuw het vertrouwen geven om in hun achtertuin een groot festival te organiseren", zegt Van der Borght.


De lokale scouts en leerkrachten bakkerij van de Piva werkten twee dagen door om de taart op tijd af te krijgen. "We hebben er een hele korte nacht opzitten. Het is een taart op basis van een cake, afgewerkt met suiker, gekleurde hagelslag en cacao", zegt chef en piva-leerkracht bakkerij Eric Van den Hende.

Cake

"De moeilijkheid was de hoogte. Die moest op één punt minimum 60 centimeter zijn. Cake bouw je zomaar niet op tot 60 centimeter, want dan zakt die in elkaar."


De taart werd gemeten wanneer ze net helemaal af was. Volgens gerechtsdeurwaarder Jan Weyns die samen met een landmeter het gevaarte kwam opmeten, brak de mega-taart een wereldrecord. "Volgens het Guiness Book of Records was het vorige wereldrecord in handen van Italy's National Association of Cake Designers. Die bakten in Milaan een taart van 16,46 meter lang, 13,94 meter breed en 60 centimeter hoog. Deze taart is echter 17,029 meter lang, 15,019 meter breed en heeft een maximumhoogte van 64 centimeter."


De organsatie van Laundry Day wil nu een officiële aanvraag doen bij het Guiness Book of World Records om het wereldrecord te laten erkennen.


N-VA schepenen Rob Van de Velde (stadsontwikkeling) en Jeugd (Nabila Ait Daoud) waren zo vriendelijk om de taart mee te komen aansnijden en uit te delen aan enkele honderden buurtbewoners en andere taartliefhebbers. Het overschot aan taart wordt vandaag uitgedeeld aan Antwerpse bedrijven, scholen en instellingen, zodat er niets verloren gaat.

Lees meer