De Amsterdamse drugsbaron Housseine Ait S. wordt gezien als de opdrachtgever voor de recente schietpartijen (hier achter het stuur van zijn Ferrari).
Foto Patrick Lefelon De Amsterdamse drugsbaron Housseine Ait S. wordt gezien als de opdrachtgever voor de recente schietpartijen (hier achter het stuur van zijn Ferrari).

Mocro Maffia zet drugsmilieu op stelten

VIER ZWARE JONGENS OPGEPAKT VOOR ONTVOERING

Er zijn vier verdachten gearresteerd voor de ontvoering van Younes El B., de jongste broer van Antwerps drugsbaron Othman El B. Midden november werd Younes in een busje gesleurd toen hij sportzaal Basic Fit aan de Slachthuislaan buitenkwam. De vier ontvoerders werkten hoogstwaarschijnlijk in opdracht van Housseine El S., een topcrimineel van de Amsterdamse Mocro Maffia.

De vier verdachten zijn gangsters uit het zware banditisme van Parijs. Het gaat om de Malinees Mohamed K. (30) en de Marokkanen Rachid B. (40) en Hacene S. (36). Zij zitten ondertussen in de gevangenis in de Begijnenstraat. De vierde verdachte, de Senegalees S., moet nog uitgeleverd worden vanuit Nederland.


De vier ontvoerden midden november 2016 de jonge Younes EL B. van de Antwerpse fitnesszaal naar een appartement in Brussel. Kort erna werd hij overgebracht naar een schuiladres in Nanterre, bij Parijs. Daar wist Younes eind december te ontsnappen. Of er losgeld is betaald, is niet geweten. In het drugsmilieu wordt dat beweerd. Tijdens ondervragingen bij de politie zegt niemand iets van losgeld te weten.


De opdrachtgever voor die ontvoering is allicht de Amsterdamse crimineel Housseine Ait S. Hij wordt gezien als de man die afgelopen jaren ettelijke tegenstanders in het Nederlandse drugsmilieu liet uitschakelen. Zijn handlangers werden veroordeeld, zelf ontsprong hij de dans en vluchtte in 2016 naar Marokko. Daar werd hij enkel veroordeeld voor fraude met paspoorten.

Moord

Housseine Ait S. deed vroeger zaken met Gwenneth Martha. Toen in 2012 een lading van 200 kg cocaïne verdween in Antwerpen, kregen de twee drugsbazen ruzie. Dat leidde tot een reeks liquidaties in Amsterdam en ook één in Antwerpen, met name de moord op Najeb Bouhbouh aan het voormalige Crest-hotel in Borgerhout. Ook Gwenneth Martha werd uiteindelijk zelf doodgeschoten.


De jongste jaren heeft de top in de Antwerpse drugsmilieu zich verzameld rond Othman El B. en ook Abdelkader Bouker. Dit tot grote ergernis van Amsterdammer Housseine Ait S. die een deel van de cocaïne-invoer vanuit Zuid-Amerika aan hen verspeelde.


Housseine Ait S. sloeg in juli vorig jaar een eerste keer terug toen de Antwerpse jood Abdelkader Bouker werd ontvoerd. Bouker was in 2015 op een hotelparking langs de Antwerpse Ring gepakt met een lading van 320 kg cocaïne. De drugs waren bedoeld voor Housseine Ait S. Hij eiste dat Bouker die verloren drugs zou betalen. Toen dat niet gebeurde, liet hij hem ontvoeren. Vermoedelijk waren de ontvoerders ook afkomstig uit de 'banlieue' van Parijs. De ontvoerde Bouker geeft al maanden geen teken van leven meer.

Schietpartijen

De gerechtelijke politie voert al maandenlang onderzoek naar de ontvoeringen van Bouker en Younes El B. In het drugsmilieu, zowel in Antwerpen als Amsterdam, doen veel geruchten de ronde. Zo wordt Hosseine Ait S. ook genoemd als de man achter de recente schietpartijen in de Guldensporenstraat in Borgerhout. Daar woont(de) immers M. El H., de rechterhand van de Antwerpse drugsbaas Othman EL B. Hun bende zou zich gewroken hebben door huizen van de handlangers van Housseine Ait S. onder vuur te nemen. Dat verklaart de schietpartijen in de Rupelstraat en de Lange Lobroekstraat.

Blijft er nog één schietpartij over, die in de Schotensesteenweg in Brecht. Ook die was gelinkt aan het drugsmilieu. Daar woonde tot voor kort Antwerpenaar Frank V. In welk kamp van het drugsmilieu hij thuishoort is niet duidelijk. Zijn woning werd op wel onder vuur genomen.

De moordbrigade van de federale politie concentreert zich momenteel op de vier Franse ontvoerders. De kans dat zij hun opdrachtgevers verraden, is quasi nul. "Deze gangsters hebben voor hetere vuren gestaan. Hun strafblad is rijkgevuld", zo valt te horen bij het Antwerpse gerecht.

Tegen de vier ontvoerders zijn er camerabeelden waarop zij in tankstations in het Brusselse te zien zijn met de ontvoerde Younes El B. Er zijn ook sporen gevonden in de auto van Younes El B. en er zijn heel wat telefonie-gegevens die de vier verdachten linken aan de schuiladressen in Brussel en Nanterre.

Het Antwerpse parket en ook de advocaten van de vier verdachten wensen voorlopig geen verdere commentaar te geven.

Lees meer