De veroordeelde rapper Moreno trok deze zomer naar Ibiza om samen met zijn vriend Soufiane Eddyani een videoclip op te nemen.
rv De veroordeelde rapper Moreno trok deze zomer naar Ibiza om samen met zijn vriend Soufiane Eddyani een videoclip op te nemen.

Na alle heisa: nieuwe klacht tegen tienerpooier Moreno, N-VA noemt aanpak van Justitie “verwerpelijk”

Er is opnieuw een klacht ingediend tegen de veroordeelde tienerpooier Bilal A., beter bekend als de Antwerpse rapper Moreno.  De klacht wordt onderzocht door het parket in Gent. “Ik bevestig de klacht maar kan verder geen informatie geven”, zegt parketwoordvoerster Ann Schoonjans. N-VA laakt de lakse houding van Justitie.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Moreno is de rapper die in 2016 werd veroordeeld tot zes jaar cel wegens het seksueel uitbuiten van een 15-jarig meisje. Zijn vriend, rapper Soufiane Eddyani droeg zijn jongste nummer “Amigo” aan hem op. 

Alles wijst erop dat de nieuwe klacht tegen Moreno verband houdt met de verklaring van een weggelopen meisje uit een jeugdinstelling. Zij beweert dat twee minderjarige vriendinnen uit de instelling afgelopen zomer bij Moreno logeerden. De veroordeelde tienerpooier zat toen zelf ondergedoken in een appartement in Antwerpen. Hij hield zich schuil omdat hij geseind stond na schending van de voorwaarden van zijn elektronisch toezicht.  

Verder onderzoek

Verder onderzoek moet uitwijzen of de beweringen van het meisje kloppen. Rapper Moreno is zelf nog niet ondervraagd over de nieuwe klacht. 

Rapper Moreno werd in november 2018 opnieuw ingerekend toen de politie hem in het Antwerpse stadscentrum samen met zijn vriend Soufiane Eddyani zag rondrijden. Moreno belandde enkele weken in de cel. Een maand geleden liet de strafuitvoeringsrechtbank hem opnieuw met een elektronische enkelband vrij. De procureur verzette zich tegen die vrijlating en wierp op dat er een nieuwe klacht was. Dat was voor de strafuitvoeringsrechtbank geen reden om hem in de gevangenis te houden. 

N-VA kritisch voor Geens

“De manier waarop Justitie met de tienerpooier is omgegaan is verwerpelijk”, zegt N-VA-Kamerlid Sophie De Wit. Volgens N-VA - sinds kort oppositiepartij - faalt het beleid van minister Koen Geens (CD&V). “Hoe kan je uitleggen dat een tienerpooier, veroordeeld tot zes jaar cel, amper in de gevangenis gezeten heeft?”, aldus De Wit.

“De magistratuur is onafhankelijk. Ik moet mij als minister niet systematisch verantwoorden voor de beslissingen van die magistratuur”, zo reageerde minister Geens in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Volgens hem heeft de Antwerpse magistratuur “op het eerste gezicht een vrij correct parcours gelopen” in dit dossier. Verder wil de CD&V-minister zich niet uitspreken over de beslissing van het gerecht.

Wetgeving 

Tegelijk roept Geens N-VA op om zijn plannen te steunen om de straffen bij recidive opnieuw op te trekken tot twee derde van de straf in plaats van een derde. Die een derde is een gevolg van een arrest van het Grondwettelijk Hof (dat een oude wet uit 1888 afschafte die bepaalde dat recidivisten minstens twee derde van hun straf moesten uitzitten). 

Minister Geens wijst erop dat de ministerraad vorig jaar een ontwerp goedkeurde met daarin de herinvoering van de twee derde voor recidivisten. “Ik hoop dat N-VA ons steunt bij het herinstellen van die twee derde”, aldus Geens. Een eerder voorstel van Geens om alle straffen op de helft te brengen, haalde het niet.

De Wit laat via Twitter verstaan dat N-VA wil meewerken om de wetgeving op de vervroegde invrijheidstelling strenger te maken. “Dat spreekt voor zich. Onze wetsvoorstellen daartoe liggen al heel lang klaar in het parlement”, klinkt het.

110 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ludo Dierckx

    Laat daar nu juist het probleem liggen...iedere Belg draagt verantwoordelijkheid voor zijn daden, met uitzondering van politici en justitie...het is altijd iets of iemand anders die verkeerd handelde...letters en teksten zijn belangrijker dan feiten en als men daar dan nog een interpretatie of perceptie op loslaat, dan is alle zin voor realiteit verdwenen...

  • louis melis

    Justitie is een klucht in België, daarom dienen de rechters jaarlijks streng geëvalueerd te worden om de wereldvreemde en onbekwame sujets eruit te gooien. Rechters worden nu nooit geëvalueerd. Waarom andere werknemers wel en rechters niet?

Lees meer