Nederlander in beroep vrijgesproken voor smokkel van 161 kilo cocaïne

De 59-jarige Nederlander Johannes L. werd in beroep vrijgesproken voor de smokkel van 161 kilo cocaïne. Begin juni had hij daar nog 7 jaar effectieve celstraf voor gekregen.


De douane controleerde op 16 oktober 2013 een container op het schip CMA CGM America die vertrokken was in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Een partij van 161 kilo cocaïne zat verstopt tussen granieten tegels. Bestemming: de firma van Roger J. (61) in Brecht. De zestiger verklaarde dat hij via de Nederlander Johannes L. (59) in Brazilië granieten tegels wilde kopen. Zijn firma was bezig met de bouw van prefabvilla's in Bulgarije. L. had er al eerder besteld blijkbaar en hij wilde vier palletten hebben. Drie broers S. waren in de buurt toen de container gelost werd.

Brazilië

"De vijf beklaagden verleenden allen hun medewerking aan de invoer in de Antwerpse haven van een zeer grote partij verdovende middelen uit Zuid-Amerika, waarmee zij enkel uit waren op snel en grof geldgewin", had de eerste rechter gesteld, waarbij Johannes L. dat organiseerde vanuit het buitenland. "Mijn cliënt was niet in Brazilië geweest", zegt zijn advcoaat Mathias De Daele. Alles tegen L. was gebaseerd op de verklaring van Roger J. maar die kon geen recent telefoonnummer of contact met de Nederlander aantonen. Het hof twijfdelde of Johannes L. wel iets met de cocaïnesmokkel te maken had en sprak hem vrij. De broers S. werden in beroep wel schuldig bevonden en ze kregen straffen van vier tot zes jaar. (KAV)

Lees meer