4
EPA

Nieuw ‘record’ voor Antwerpse haven: meer dan 50 ton cocaïne onderschept in 2018

In de haven van Antwerpen is het afgelopen jaar meer dan 50 ton cocaïne in beslag genomen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. Het is bijna tien ton meer dan in 2017, wat toen ook al een recordjaar was. Douane en Accijnzen zijn een stuk efficiënter geworden, concludeert minister voor Financiën Alexander De Croo (Open Vld).

Tegenover 2017 gaat het om een stijging van bijna 22 procent. Sinds 2014, toen 8,1 ton cocaïne werd onderschept, is de vangst verzesvoudigd. De drugs komen in de eerste plaats van Colombia, daarna volgen Brazilië, Ecuador, en Suriname. 

Hogere productie

Gerechtelijk directeur Stanny De Vlieger ziet verschillende oorzaken voor  die toename aan drugsvangsten.“De productie van cocaïne is toegenomen in Zuid-Amerika. Onder meer doordat de guerillabeweging FARC in Colombia aan terrein heeft verloren, zijn andere groeperingen opgestaan die proberen mee te surfen op de enorme winstgolf van deze vorm van criminaliteit.  Langs onze kant stellen wij ook de toegenomen consumptie van cocaïne vast. De drug wordt  algemeen aanvaard en getolereerd door de publieke opinie, wat de drempel tot gebruik mogelijk verlaagt.” 

De stijging van in beslag genomen cocaïne doet zich ook in andere Europese havens voor. 

De drug wordt algemeen aanvaard en getolereerd door de publieke opinie

Stanny De Vlieger

KALI-team

In september 2018 werd in Antwerpen het Stroomplan gelanceerd. Een onderdeel hiervan is het KALI-team. Dat team met zestig speurders van lokale en federale politie krijgt voor haar drugsonderzoeken steun van inspectiediensten, douane en van de Nederlandse politie.  De resultaten van dit team zullen later dit voorjaar worden bekendgemaakt. 

Behalve cocaïne heeft de federale politie ook 16,8 ton marihuana, 4,4 ton heroïne en 7,9 ton precursoren (voor de productie van synthetische drugs zoals xtc) onderschept. Eén van de dossiers die door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen vorig jaar werd opgestart is het dossier ‘Fruit’. 

Op 19 januari 2018 onderschepte de douane een container met een lading ananas, afkomstig uit Costa Rica met bestemming Nederland. In de lading werd 443,60 kilo cocaïne ontdekt. De container werd naar een loods in Stabroek gebracht om de coke eruit te halen. Daar viel de FGP binnen. Zes verdachten werden gearresteerd. Ook een advocaat werd gearresteerd omdat hij bij de drugssmokkel zou betrokken zijn. 

4 Cocaïne verstopt tussen ananas werd in januari 2018 ontdekt in een loods in Stabroek.
AFP Cocaïne verstopt tussen ananas werd in januari 2018 ontdekt in een loods in Stabroek.

“Dankzij investeringen in douane”

Alexander De Croo, die nog maar enkele weken minister van Financiën is, bracht vandaag een eerste werkbezoek aan de grensinspectiepost van de administratie Douane en Accijnzen op Linkeroever. Hij feliciteerde er het douaneteam voor de recordvangst. 

De verzesvoudiging op enkele jaren tijd is volgens De Croo een teken dat de douanediensten steeds efficiënter worden. “De versterking van het drugteam en bijkomende investeringen in scanners werpen duidelijk hun vruchten af. De douanediensten onderscheppen steeds meer drugs.”

Het kernteam tegen drugstrafiek binnen de douane werd afgelopen jaar verdubbeld, van tien naar twintig. Bij de ondersteunende diensten, die niet uitsluitend met drugs bezig zijn, kwamen 23 werknemers bij. Er werd ook een bestelling geplaatst voor een tweede ‘backscatter’, een X-ray scantoestel dat geïmplementeerd wordt in een bestelwagen. Ook de samenwerking tussen de verschillende autoriteiten verloopt vlotter, zegt De Croo. “In het kader van het Stroomplan hebben we de Douane en Accijnzen, de economische inspectie en de lokale politie onder één dak geplaatst, waardoor meer uitgewisseld wordt.”

4
BELGA

Brexit

In 2019 zal de brexit voor uitdagingen zorgen. “Daar moet de Douane en Accijnzen een dienstverlener zijn die ervoor zorgt dat onze bedrijven een minimale impact ondervinden”, zegt De Croo. Daarvoor zullen 141 extra werknemers worden aangeworven. Volgens de minister zal ook gekeken worden naar het sneller doorvoeren van enkele investeringen op vlak van digitalisering en procesvereenvoudiging, om van het nadeel van de Brexit een moment te maken om de algemene dienstverlening te moderniseren.

In april 2018 kondigde de douane aan in de toekomst alle relevante containers in de haven te willen screenen, terwijl dat vandaag slechts 1,6 procent is. Volgens douanetopman Kristian Vanderwaeren loopt daarover een studie door IMEC en de Universiteit Antwerpen. “In april of mei verwachten we daarvan het resultaat.” 

4
EPA

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Giedo Claesen

    Sobek Wessels, denkt gij nu echt dat het illegale dan gedaan zal zijn. Het zal zijn als bij zwartwerk, als ge geen belastingen en geen taksen moet betalen is het beterkoop he. Dus zal ook de verboden verkoop niet stoppen. Zo zijn er ook nog cafés die met onaangegeven tonnen bier zitten hoor, ge zou er van verschieten.

  • Sobek Wessels

    Al 40j lang vechten ze tegen alle vormen Drugs en al 40j verliezen ze , het kost de belasting betalers Hopen Geld voor NIKS ! Maak alle Drugs legaal , laat gebruikers zich registreren om drugs te kunnen kopen in beperkte hoeveelheden en de probleem gevallen kan je zo gemakkelijk hulp bieden ! Het brengt de Overheid ook miljarden op omdat het niks meer kost ! ook de Criminaliteit is dan gedaan !!

Lees meer