De nieuwe Londenbrug werd meteen getest en goedgekeurd.
D Acke De nieuwe Londenbrug werd meteen getest en goedgekeurd.

Nieuwe Londenbrug officieel geopend

EILANDJE IS NA EEN JAAR OPNIEUW VLOTTER BEREIKBAAR

Na een jaar sluiting is de Londenbrug op het Eilandje opnieuw in gebruik genomen. De oude brug werd vervangen door een nieuw, veel breder exemplaar, waar ruimte is voor fietsers, voetgangers, wagens en de tram. Op die laatste is het wel nog wachten tot de zomer 2018. Voor de handelaars betekent dit een nieuwe start na maanden van miserie. Al zijn een aantal van hen wel ontgoocheld in de manier waarop de brug feestelijk is geopend.

Een algemene zucht van opluchting waaide door de straten van het Eilandje. De Londenbrug is na meer dan een jaar opnieuw open. Twee maanden later dan gepland door een verkeerde berekening, waardoor er een speling van enkele centimeters rechtgezet moest worden, maar daar spreekt niemand nog over. Buurtbewoners en lokale handelaars kwamen kijken hoe schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) de brug officieel opende met een druk op de knop.


De nieuwe brug oogt indrukwekkend doordat ze veel breder is dan dat ze lang is. Er is ruimte voor fietsers, voetgangers, wagens en de tram. Op die tram is het wel nog even wachten tot de zomer van 2018. De bovenleiding die de tram van stroom moet voorzien moet nog worden aangesloten en op dit moment kan de tram ook nergens heen omdat de spoorlijnen nog met elkaar verbonden moeten worden.


Met de ingebruikname van de brug verdwijnt ook meteen de tijdelijke fiets- en voetgangersbrug aan het verbindingsdok. Een aantal mensen waren daar nog niet van op de hoogte en stonden nodeloos te wachten aan de oude brug.

Goed nieuws

Schepen Koen Kennis reageert erg tevreden op de opening: "Voor de mobiliteit op en rond het Eilandje is dit enorm goed nieuws. Zeker voor de handelaars. Voor hen is dit een zegen. Ik ben regelmatig met hen gaan praten en zij hebben echt wel moeilijke tijden gekend. Nu de brug opnieuw open is, is het Eilandje opnieuw vlot bereikbaar."


Dat bevestigen de handelaars. Zij zijn erg tevreden, al hoor je hier en daar toch ook een kritische stem. Sascha Steurs van het café Licht der Dokken, op de hoek van de Amsterdamstraat, vindt de opening een gemiste kans. "Ik begrijp niet waarom ze donderdag pas een berichtje sturen met de melding dat de brug zaterdag open zou gaan. Op twee dagen tijd kunnen wij niets meer organiseren. Ze hadden dat feestelijk moment beter binnen twee weken gedaan. Ze zijn toch al twee maanden te laat, op die twee weken komt het nu ook niet. Maar dan hadden de horecazaken wel de tijd gehad om van alles te organiseren. We zijn op snelheid gepakt."


Sascha benadrukt wel dat hij uiteindelijk blij is dat zijn kroeg opnieuw vlot bereikbaar is. "Het is dikke miserie geweest. Dat kan ik je verzekeren. Laat ons hopen dat die tijd nu gepasseerd is."

Lees meer