Politieman I.G. ging ruim een jaar geleden met pensioen.
rr Politieman I.G. ging ruim een jaar geleden met pensioen.

Oud-politieman aangehouden voor corruptie in onderzoek tegen Assyrische maffiafamilie Y.

De gepensioneerde Antwerpse politieman I.G. is aangehouden in het onderzoek naar de Assyrisch-Turkse maffiafamilie Y. De man wordt beticht van schending van zijn beroepsgeheim, passieve corruptie en lidmaatschap van een criminele organisatie. Dat bevestigt het Antwerpse parket. 

Agent I.G. is al meer dan een jaar met pensioen. Hij werkte zijn hele carrière in de wijk Stuivenberg, waar veel leden van de clan Y. wonen. Volgens collega’s zou de man op vraag van de familie Y. gegevens hebben opgezocht in het rijksregister. Veel meer kon de politieman niet doen, want hij had slechts de graad van gewoon agent.

Van de acht nieuwe verdachten die gisteren werden gearresteerd, heeft de onderzoeksrechter er ondertussen vijf aangehouden, meldt het Antwerpse parket.

De arrestaties gebeurden tijdens een nieuwe reeks van achttien huiszoekingen, nadat vorige week ook al zeventien personen waren opgepakt, bij zesenveertig huiszoekingen. Een van de nieuwe verdachten is de gepensioneerde politieman. Eerder was ook een nog actieve agent opgepakt en aangehouden, maar vervolgens weer vrijgelaten wegens een procedurefout. Een andere verdachte is een man die PGP-telefoons verkocht. PGP-telefoons zijn populair bij drugsbendes, omdat zij niet te kraken zijn. PGP staat voor “pretty good privacy”.

De misdaadorganisatie zou zich beziggehouden hebben met drugssmokkel, witwaspraktijken, wapenhandel en corruptie. De bende probeerde ook invloed te verwerven bij onder meer de stadsdiensten, het bankwezen, de politiek, de kerk en de haven. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer