5 Het licht in de tunnel heeft een spookachtig effect, maar de bezoekers zijn er weg van.
Klaas De Scheirder Het licht in de tunnel heeft een spookachtig effect, maar de bezoekers zijn er weg van.

Reuzenpijp bekoort 6.000 wandelaars

DE LIJN NEEMT NA FIASCO PONTONBRUG GEEN RISICO'S: DRUPPELSGEWIJS DOOR TUNNEL

En of ze ervan genoten hebben: 6.000 mensen wandelden zaterdag en zondag het nieuwe stuk premetrotunnel onder de Carnotstraat en Turnhoutsebaan in. Vooral de futuristische lichtshow maakte indruk. De Lijn speelde op veilig: ze liet druppelsgewijs groepjes van 20 man door. Geen risico's zoals met de pontonbrug dus.

Bàkken kritiek slikten de organisatoren van de passage over de pontonbrug in oktober. Ze hadden geen rekening gehouden met het tijdverlies door duizenden 'schelfies'. Misschien heeft De Lijn met de wandeling in de Reuzenpijp nu wat in de andere richting overdreven. Tussen de groepjes van 20 man viel er meestal een gat van ettelijke minuten. Je had de indruk dat er veel meer volk op een veilige manier had doorgekund. "Tja, je zit ondergronds, over een traject van bijna twee kilometer", zegt woordvoerster Eva De Wolf. "Dan wil je toch geen gevoel van claustrofobie teweegbrengen. Van selfies zouden we sowieso minder last hebben. Die liggen iets minder voor de hand in een tunnel."


Een beetje spookachtig en futuristisch, met dat blauwige licht. Maar de wandelaars lustten het wel. Zoals Lin Van Wonterghem en Tom Peeters uit Ranst. "Prachtige lichtshow. We zoeken die speciale evenementen uit. De wandeling in de nieuwe sluis van het Deurganckdok wilden we ook niet missen. Het nieuwe stuk premetro is een mooie aanwinst. Niet voor ons werk, wel voor uitstapjes naar de stad. Het zou ook goed zijn als de tram tot in Ranst kon rijden."


Joachim Diepvens uit Berchem pikte vooral heel wat op van de tentoonstelling over de premetrowerken in de jaren 70. "Het is geen alledaagse belevenis, zo'n wandeling. Of ik een veelgebruiker van tram en bus ben? In mijn studententijd wel. Nu kies ik vooral voor de fiets."


Ook de Berchemse Annelies Van Sweeveldt juicht de Reuzenpijp toe. "Mijn boodschap is: trek de tramlijnen verder door. En ik heb alweer een unieke ervaring gehad met die mooie foto's en de verzorgde lichtshow."


Woensdag en donderdag zijn er voor 's avonds (21.30 en 22 uur) nog tickets. Op 18 april is het dan zover: dan verbindt tramlijn 8 Wommelgem met de stad. Zaterdagochtend wordt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) even trambestuurder voor de officiële opening. Om 13 uur barst op de Turnhoutsebaan een volksfeest los.

5 Lin Van Wonterghem en Tom Peeters uit Ranst. "We gingen eerder al naar de wandeling in het Deurganckdok. Dit is opnieuw heel mooi."
Klaas De Scheirder Lin Van Wonterghem en Tom Peeters uit Ranst. "We gingen eerder al naar de wandeling in het Deurganckdok. Dit is opnieuw heel mooi."
5 Joachim Diepvens uit Berchem vond zowel de tentoonstelling als de tocht heel speciaal. "Geen alledaagse belevenis, zo'n wandeling."
Klaas De Scheirder Joachim Diepvens uit Berchem vond zowel de tentoonstelling als de tocht heel speciaal. "Geen alledaagse belevenis, zo'n wandeling."
5 Annelies Van Sweeveldt uit Berchem. "Mooie ervaring met die verzorgde lichtshow."
Klaas De Scheirder Annelies Van Sweeveldt uit Berchem. "Mooie ervaring met die verzorgde lichtshow."
5 De bezoekers maken zich klaar voor de wandeling.
Klaas De Scheirder De bezoekers maken zich klaar voor de wandeling.

Lees meer