2 Eddy Roothaert is sinds kort geen aandeelhouder meer van de groep achter de drie door schulden bedreigde restaurants.
Klaas De Scheirder Eddy Roothaert is sinds kort geen aandeelhouder meer van de groep achter de drie door schulden bedreigde restaurants.

Schulden bedreigen drie restaurants

STAAN BORG VOOR FAILLIETE DANSTENT ROXY NIGHTLIFE

De groep achter Danieli Zuid, Danieli Il Divino en Umami krijgt van de rechtbank bescherming tegen schuldeisers. De restaurants doen het goed, maar schuldeisers van de gevallen horecapaus Eddy Roothaert staan aan de deur voor in totaal 500.000 euro. "Ik sta borg dat de restaurants open blijven," zegt eigenaar Wim Van der Borght.

Drie gekende restaurants in Antwerpen moeten zich beschermen tegen schuldeisers, een claim van een half miljoen hangt hen boven het hoofd. Alleen; het zijn niet hun schulden, maar die van een andere uitgaansgelegenheid. "De restaurantgroep telde tot voor kort vier aandeelhouders, onder wie Eddy Roothaert. Hij had de restaurants zonder ons medeweten borg gesteld voor een andere zaak, Roxy Nightlife aan de Rijnkaai. Die is begin oktober failliet verklaard. En die schuldeisers staan nu plots voor onze deur", zegt eigenaar Wim Van der Borght.

2 Wim Van der Borght van de groep achter de restaurants Danieli Zuid, Danieli Il Divino en Umami.
Foto Wannes Nimmegeers Wim Van der Borght van de groep achter de restaurants Danieli Zuid, Danieli Il Divino en Umami.

Kassafraude

Eddy Roothaert en diens vader Flor zijn recent nog veroordeeld in het btw-schandaal rond kassafraude. Roothaert trok het boetekleed aan en bekende de feiten. Maar het ziet er naar uit dat de financiële deal die gesloten werd met de fiscus nu effect heeft op hun horecazaken.


Van der Borght trekt naar de rechtbank van koophandel om de goeddraaiende restaurants te vrijwaren. "We konden niet anders dan snel aan de rechtbank bescherming te vragen onder WCO (Wet Continuïteit Ondernemingen). Met de nadruk op continuïteit. Volgende week dienen we een herstelplan in. We zullen deze schadeclaims afweren, daar zal ik zelf borg voor staan. Onze restaurants zullen ondertussen gewoon blijven draaien en ik ben er 100 procent van overtuigd dat dit snel opgelost zal zijn. We hebben overigens zelf ook nog een schuld open staan van een 800.000 euro tegenover Flor Roothaert, die som werd zonder ons medeweten weggesluisd uit Umami. Hij werd vorige week al tussentijds veroordeeld door de kamer van koophandel voor een terugbetaling van 450.000 euro", zegt Van der Borght nog. Wim benadrukt overigens dat de restaurants niet in de problemen zitten. "De restaurants draaien goed, maar 500.000 euro, dat kan geen enkele horecazaak zomaar even ophoesten. We zullen deze storm wel doorstaan."

Doorstart aan Rijnkaai

Ook bij evenementenhal Roxy op de Rijnkaai staan van tijd tot tijd schuldeisers aan de deur. Ook daar worden de meubelen gered. "De vorige huurder had een tijd de huur niet betaald, dat heeft uiteindelijk tot het faillissement van de vennootschap geleid. Maar Club Vaag, Bar Helder en de andere concepten hier, zijn zonder veel kleerscheuren overgenomen. Er is een gezonde doorstart geweest en ook het personeel kon gewoon verder blijven werken", klinkt het bij de nieuwe uitbater, Tom Diels.


Eddy Roothaert en de curator van de betrokken dossiers konden gisteravond geen woordje uitleg geven over het faillissement van Roxy of over de schuldeisers.

Lees meer