Strooicode rood, maar fietspaden toch spekglad

4 OCHTENDREGEN ZORGT VOOR VERSE IJSPLEKKEN 4 VAB KRIJGT 38 PROCENT MEER OPROEPEN

Koning winter is in het land en dat leidde maandagmorgen tot spekgladde wegen en fietspaden in Antwerpen. Voor de stadswegen gold code oranje, voor de fietspaden zelfs code rood. De strooidiensten waren 's nachts dan ook uitgerukt met 8 strooiwagens, maar ochtendregen wist hen en vooral fietsers toch nog te verrassen door voor verse ijsplekken te zorgen.

Hoewel sneeuw voorlopig uitbleef, is de winter ook in Antwerpen in opmars. De VAB-Alarmcentrale kreeg op twee januari 38% meer oproepen te verwerken voor startpropblemen en ongevallen dan op een standaard maandagochtend en drie keer meer dan op een zondag. "We maakten de vergelijking met een zondag want de scholen zijn dicht en naast de bouwsector zijn ook vele andere bedrijven nog gesloten op deze tweede januari", zegt Maarten Matienko van pechverhelpingsdienst VAB. "De echte piek verwachten wij, als de vorst aanhoudt tenminste, volgende week maandag. Dan zijn de scholen en bouwbedrijven weer open en worden veel tweede gezinsauto's en camionettes voor het eerst, na twee weken winterkoude, weer gestart". Ook vandaag, op de eerste dag van de solden, wordt een drukke ochtendspits verwacht bij VAB.

Pekel

Zware ongevallen bleven uit volgens de politie maar de strooidiensten werden toch verrast door de winterprik. "Op de weg gold code oranje met kans op lichte sneeuwval en vorming van rijm- en ijsplekken, voor de fietspaden gold preventief code rood waarbij we op de meeste fietspaden in de stad gaan strooien. We gingen met vijf kleine strooiwagens pekel strooien op de fietspaden en drie grotere wagens waren 's nachts op pad voor de autowegen. We waren dus wel degelijk voorbereid", zegt Tom Peeters, communicatieverantwoordelijke van de strooidiensten. "De regen 's ochtends heeft echter op reeds gestrooide plekken het zout weggespoeld en voor nieuw ijs gezorgd. We kunnen moeilijk overal tegelijk strooien, daarom werd er 's ochtends bijgestrooid door de veegdiensten van de stad op plekken aangegeven door de burgers en de hulpdiensten. In totaal kregen we daar in drie uur tijd 15 oproepen voor, wat relatief veel is."

Sociale media

De stad kreeg ook meldingen binnen via sociale media over spekgladde fietspaden onder meer in Merksem, aan de kade van het Asiadok en in de binnenstad. De stad zet voor de fietspaden speciale borstelwagens in die de fietspaden eerst borstelen zodat ze sneeuwvrij zijn en vervolgens bestrooien ze ze met pekel. Pekel heeft langer effect en veroorzaakt minder schade aan fietsen dan zout. Zout moet bovendien eerst ingereden worden om goed te functioneren.

De stoep ijs- en sneeuwvrij houden is een taak voor elke bewoner van de stad. Wie door een handicap of ouderdom zelf geen sneeuw kan ruimen en geen buren of familie heeft die kan helpen, mag bellen naar de sneeuwlijn van de stad Antwerpen op 03/221.13.33.

Lees meer