2 Een passant kon zaterdag deze beelden maken in de Lange Lozanastraat.
RV Een passant kon zaterdag deze beelden maken in de Lange Lozanastraat.

Trouwstoeten lopen weer uit de hand

Afgelopen weekend liepen er weer twee trouwstoeten volledig uit de hand in Antwerpen. Vrijdag maakte een trouwstoet, waar de bekende rapper Soufiane Eddyani (19) aan deelnam, de E34 in Zwijndrecht onveilig en de dag nadien blokkeerde een stoet de Lange Lozanastraat in Antwerpen met Bengaals vuur. Van beide incidenten zijn amateurbeelden gemaakt. De politie onderzoekt die nu.

Drie weken na de hallucinante beelden van een trouwstoet op de Turnhoutsebaan in Borgerhout was het afgelopen weekend alweer prijs in en rond Antwerpen. Twee trouwstoeten verstoorden de openbare orde en veroorzaakten onveilige situaties op de openbare weg. Op de snelweg zelfs.

2 Borgerhouts rapper Soufiane Eddyani (19) filmde zichzelf vrijdag terwijl zijn vrienden in de achtergrond amok maakten op de E34 in Zwijndrecht.
Sander Bral Borgerhouts rapper Soufiane Eddyani (19) filmde zichzelf vrijdag terwijl zijn vrienden in de achtergrond amok maakten op de E34 in Zwijndrecht.

E34 in Zwijndrecht

Vrijdag reed een colonne wagens van een Marokkaans trouwfeest over de E34. Ter hoogte van Zwijndrecht kwamen ze tot stilstand op de pechstrook, haalden elkaar in over de zijberm. De bestuurders stapten zelfs uit om op het wegdek te dansen. Dat alles is te zien op amateurbeelden van de Borgerhoutse rapper Soufiane Eddyani, goed voor 40 miljoen views op YouTube, die zelf aan de stoet deelnam. In het filmpje is te zien hoe Eddyani de situatie al lachend "gestoord" noemt.


Een dag later doken opnieuw soortgelijke amateurbeelden op van een Turkse trouwstoet. Daarin is te zien hoe de stoet het verkeer zaterdagmiddag blokkeerde in de Lange Lozanastraat in Antwerpen. Er werd Bengaals vuur afgestoken, er klonk trommelgeroffel en er waren luide vuurwerkknallen te horen.

Lange Lozanostraat

De Lange Lozanastraat is één van de straten waar sinds vorige week een samenscholingsverbod geldt naar aanleiding van de Turks-Koerdische rellen in de Brederodestraat. Wegens de Turkse vlaggen die in het rond wapperden tijdens de trouwstoet, werd er opnieuw aan soortgelijke scenario's gedacht. Maar het ging dus om een trouwstoet.


"Toen ons wijkteam arriveerde om te bemiddelen, waren er geen strafbare feiten meer waar te nemen", verduidelijkt Sven Lommaert van de lokale politie Antwerpen. "De mensen die deelnamen aan de stoet waren rustig en meewerkend. Er is toen niemand op de bon geslingerd. Maar we onderzoeken ook de beelden waarin wel verkeersovertredingen te zien zijn. De overtreders die geïdentificeerd kunnen worden, zullen de rekening gepresenteerd krijgen."

Beelden onderzocht

Ook de amateurbeelden van de trouwstoet in Zwijndrecht worden door de politie onderzocht.


De stad benadrukt dat mensen hun huwelijken mogen blijven vieren. "Maar steeds met respect voor anderen en voor het openbaar domein", zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever. "Het afsteken van vuurwerk op de openbare weg hoort daar om overduidelijke redenen niet bij. De politie heeft zowel kordaat opgetreden bij de trouwstoet in de Lange Lozanastraat als die in Borgerhout enkele weken terug. Antwerpenaren die zulke overlast vaststellen, worden aangeraden dat zo snel moglijk aan de politie door te geven."


Drie weken geleden doken er al beelden op van een trouwstoet op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Daar zorgden verschillende wagens voor erg gevaarlijke situaties op het kruispunt met de Kroonstraat. De politie moest massaal ter plaatse komen om de colonne klem te rijden. Er zijn toen verschillende pv's opgesteld en twee mannen werden gearresteerd.


Bekijk de beelden op onze website: www.hln.be/trouwstoet

Lees meer