Melikan Kucam
rv Melikan Kucam

Zoon Kucam blijft in de cel: “Hij maakte enkel lijsten voor zijn vader die niet zo handig is met de computer”

De 21-jarige zoon van het Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam (44) blijft aangehouden in het onderzoek naar gesjoemel met humanitaire visa. Dat heeft de raadkamer in Antwerpen beslist. De zoon wordt verdacht van mensensmokkel, criminele organisatie en afpersing. De student Industrieel ingenieur werd dinsdag gearresteerd omdat hij zijn vader zou geholpen hebben bij de fraude met humanitaire visa.

Volgens zijn advocaat John Maes heeft zoon E. zijn vader alleen geholpen met het bijhouden van de administratie en het opmaken van lijsten in Excel-bestanden. “Vader Kucam is niet zo handig met de computer. Zijn zoon kijkt op naar zijn vader, net zoals heel veel mensen binnen de Assyrische  gemeenschap. Toen zijn vader hem vroeg een lijst op te maken, heeft hij dat uiteraard gedaan.”

Eén keer heeft hij thuis geld aangenomen van een familie die kandidaat was voor een visum. De familie moest het onkostenbedrag  van 350 euro voor de Dienst Vreemdelingenzaken nog betalen. Zijn vader was op dat moment niet thuis.

Visa-reis

De zoon vergezelde zijn vader in september 2018 toen die naar Libanon reisde om er humanitaire visa uit te reiken. Advocaat John Maes: “Die reis viel in de lesvrije week aan de hogeschool. De examens waren net achter de rug. Voor de zoon een mooie gelegenheid om de gedachten te verzetten. Zijn vader heeft die reis als een pr-gelegenheid opgevat om te tonen hoe hij zich inspant voor de Assyrische gemeenschap.”

De Antwerpse raadkamer besliste vanmiddag dat zoon Kucam in het belang van het onderzoek verder aangehouden blijft. “Hij zal zijn volledige medewerking verlenen. Hopelijk gaat het onderzoek snel vooruit”, aldus nog meester Maes. “Mijn cliënt is 21 jaar, studeert nog en ik kan mij voorstellen dat een verblijf in de gevangenis een impact op hem heeft.” De advocaat gaat nog met zijn cliënt bekijken of ze in beroep gaan tegen de beslissing van de raadkamer. 

Vader al twee weken in de cel

Vader Kucam zit intussen al twee weken in de cel op verdenking van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Hij zou via tussenpersonen bedragen van 2.000 tot 10.000 euro ontvangen hebben om mensen via humanitaire visa vanuit Syrië naar ons land te krijgen.

Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lijsten opstelde met mensen die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Het ging om leden van de christelijke Assyrische gemeenschap. Zelf ontkent Kucam de aantijgingen met klem.

De raadkamer bevestigde vorige week zijn aanhouding, maar vader Kucam tekende beroep aan. Maandagnamiddag verschijnt hij voor de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI).

In de marge van het onderzoek werd vorige week ook een politieman aangehouden, die belangrijke informatie uit het dossier gelekt zou hebben. De raadkamer wilde hem eerdere deze week met een enkelband naar huis sturen, maar het parket ging daartegen in beroep. Ook hij zal dus binnenkort voor de KI verschijnen. 

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rudi Bollaerts

    Dat je redenen zoekt is begrijpelijk maar zoek dan iets serieus ,wie gelooft nu zulke onzin zulke redenen getuigd toch van domheid.

  • LUC WULLAERT

    Advocaten vinden toch altijd een smoes

Lees meer