Tina en Ella Truyts maakten een spelletje over vervuiling op zee.
Foto Photo News Tina en Ella Truyts maakten een spelletje over vervuiling op zee.

Zusjes Ella (6) en Tina (11) winnen internationale prijs met videogame

Ella (6) en Tina Truyts (11) mochten hun examens onderbreken om in Dublin een computerspelletje voor te stellen dat ze zelf hebben bedacht. Met 'Save our Seas' kaapten de Antwerpse zusjes zowaar een van de vijf hoofdprijzen weg op het technologie-event 'Coolest Projects', waar 500 kinderen uit de hele wereld hun project voorstelden.

Een meisje van 11 dat al kan programmeren: sterk. Dat ook de zus van 6 haar inbreng had, lijkt helemaal straf. Zijn deze zusjes dan supernerds in het klein? "Oh, neen. Eigenlijk ben ik daar nog maar een jaar mee bezig", vertelt grote zus Tina. "Een keer per maand ga ik naar een programmeerclub van CoderDojo. Daar mag je een spelletje verzinnen. Ze tonen je hoe je dat kan programmeren. Van zodra Ella kon lezen, ging ze mee. Méér moet je niet kunnen om iets te maken met Scratch (een gratis programma van het MIT-instituut uit Boston, red.). Sommige dingen kan ze zelfs beter dan ik, zoals werken met variabelen voor de puntentelling."

Zeemeermin

In januari begonnen de zusjes aan dit spel. "Mama had net beslist dat we voortaan met een rugzakje boodschappen zouden doen, want die plastic zakjes belanden in de oceaan. Zo kwam ik op het idee een zeemeermin te tekenen, die je in het spelletje kan laten bewegen om afval uit de zee te vissen. Ik wou ook nog een tweede spel maken waarin je een gevangen dolfijn kan redden uit zijn net, want ik wil later dolfijntrainer worden. Ella wou dat je punten kon verdienen en als beloning in een kasteel kwam. We maakten daar een spel met drie verschillende levels van."


Vandaag stellen de zusjes het spelletje voor op hun school. In 'Save our Seas' zitten ook rekensommen tot 50, waarmee je punten kan verdienen. Opdat ook Ella en haar klasvriendjes het spel zouden kunnen spelen, is er ook een versie met makkelijkere sommen.


De jury vond overigens dat Tina en Ella een bekroning verdienden, omdat ze hun spel mooi en leuk is én je er ook nog iets van bijleert. (IDV)

Lees meer