5 Matthias Vuylsteke en Alicia Waelkens.
Alexander Haezebrouck Matthias Vuylsteke en Alicia Waelkens.

“Iemand moet hier gestraft worden”: papa’s van slachtoffers silobrand in Vichte beraden zich vandaag over verdere stappen

De families van de slachtoffers van de silobrand afgelopen vrijdag bij het bedrijf Pouleyn in Vichte zijn razend en willen antwoorden. “Iemand is verantwoordelijk voor dit ongeval en die moet gestraft worden”, vindt Koen Vuylsteke, papa van Matthias Vuylsteke. Matthias overleefde de ontploffing niet, drie collega's liggen nog in coma met zware brandwonden.

De families zitten maandag samen met alle betrokken partijen bij de politie in Waregem. Vaders Koen Vuylsteke en Kurt Vanryckeghem van slachtoffers Matthias Vuylsteke (24) en Ziggy Vanryckeghem (20) uit Izegem zitten ook dinsdag samen met de directeur van Pouleyn in Vichte. “We willen antwoorden hebben over wie welke beslissing genomen heeft en waarom”, zeggen de vaders. “We willen die antwoorden ook nu hebben, we willen geen jaar wachten tot het onderzoek afgelopen is. De persoon die beslist heeft dat die silo mocht geopend worden om die leeg te halen, moet gestraft worden. Ze wisten dat er mogelijk nog vuur in die silo zat, dus moesten ze nog een paar dagen water gespoten hebben op de silo om daarna met een infraroodcamera te kijken of de situatie veilig was.” De familie van Matthias raadpleegt binnenkort ook een advocaat om zich burgerlijke partij te stellen.

5 Slachtoffer Ziggy Vanryckeghem.
Alexander Haezebrouck Slachtoffer Ziggy Vanryckeghem.

In coma

De vier werkmakkers van ruimingsbedrijf Cannie uit Oostrozebeke gingen vrijdagmorgen naar het poorten- en ramenbedrijf Pouleyn om een silo leeg te halen waar de dag ervoor een brandje had gewoed. Bij het openen van de silo ontstond een steekvlam. De vier arbeiders liepen zware brandwonden op. Matthias Vuylsteke (24) overleed vrijdag aan zijn verwondingen. Ziggy Vanryckeghem (20) uit Izegem, Axel Vroman (21) uit Markegem en Alexander Bauwens (29) uit Wakken liggen nog in coma in het UZ Gent en het UZ Leuven. Hun toestand is ondertussen gestabiliseerd, maar kan wel nog keren. “De eerste 48 uur zijn cruciaal zeggen de dokters”, vertelt papa Kurt Vanryckeghem. “Het goede nieuws is dat Ziggy's longen er sinds vrijdag niet meer op achteruit zijn gegaan, maar het is nog altijd bang afwachten hoe hij er zal uitkomen.”

5 De brandweer koelde de silo af waarin de brand woedde.
Hans Verbeke De brandweer koelde de silo af waarin de brand woedde.

Trouwplannen

Alicia Waelkens (26), de vriendin van Matthias, kan het nog steeds niet vatten dat haar vriend er niet meer is. “Ik hoor nu van zijn vrienden dat hij van plan was me met Valentijn ten huwelijk te vragen. In plaats van huwelijksuitnodigingen te schrijven, ben ik nu bezig met zijn rouwbrieven. Vrijdagmorgen zijn Matthias en zijn collega's nog in de broodjeszaak gepasseerd voor ze naar Pouleyn vertrokken. Kort daarna zagen we de hele tijd brandweerwagens en ambulances passeren. Matthias nam zijn gsm niet op… We zijn ter plaatse gegaan en hebben daar het verschrikkelijke nieuws vernomen. We hadden zoveel plannen, trouwen, kindjes…” De uitvaart van Matthias Vuylsteke vindt zaterdag om 11 uur plaats in de Sint-Stephanuskerk in Vichte.

Matthias wou me met Valentijn ten huwelijk vragen

Alicia Waelkens

Bij Pouleyn probeerde een andere firma zaterdag de silo leeg te maken. De brandweer hield ondertussen een oogje in het zeil. In de namiddag werd het werk stilgelegd. Maandag hervatten de opruimwerken. Het personeel van Pouleyn is zeker nog tot dinsdag technisch werkloos, door de brand zit het bedrijf ook zonder elektriciteit en verwarming.

Bekijk ook:

5 De ontplofte silo wordt leeggemaakt.
Alexander Haezebrouck De ontplofte silo wordt leeggemaakt.
5 De ontplofte silo wordt leeggemaakt.
Alexander Haezebrouck De ontplofte silo wordt leeggemaakt.

23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • TONY DE CABOOTER

    Neutraal, ik zie geen ontploffingsluiken zoals silo ernaast hoe zit het met de stofzakken en de sprinkler installatie ( of heb een stofje in mijn oog !? ) Nogmaals neutraal. Nabestaanden en slachtoffers alvast veel sterkte

  • Jesper Warre

    Verschrikkelijk dat zo iets kan gebeuren .. veel sterkte aan iedereen die bij deze ramp betrokken is ..

Lees meer