3 De omwonenden vrezen vooral geluidsoverlast als danstempel Flight 90 er komt.
Johan Anckaert De omwonenden vrezen vooral geluidsoverlast als danstempel Flight 90 er komt.

Danstempel komt er toch niet

GEMEENTE VOLGT PROTEST OMWONENDEN JONGEREN ZIJN BOOS

Danstempel Flight 90 komt (nog) niet naar Vichte. Het gemeentebestuur van Anzegem volgt 628 bezwaren en ketst de bouwvergunning af. Omwonenden vrezen vooral lawaai- en parkeerhinder. De jeugd is boos. "We kunnen amper in eigen gemeente uitgaan", zucht jeugdraadvoorzitter Debbie Vandenberghe (24).

Flight 90 komt voorlopig niet in gewezen textielfirma Steverlynck in de Oudenaardestraat. Het gemeentebestuur (Samen Eén, N-VA en CD&V-Groen-OK) ketst de bouwvergunning af. "Er ontbreken gegevens op vlak van parkeren en er is onvoldoende info rond hoe lawaaihinder voorkomen kan worden", zegt schepen Rik Colman (CD&V).


Nochtans zegt initiatiefnemer Klaas De Coster een sterk dossier te hebben. Daarin zijn onder meer een geluidsdichte bunker, parkeerwachters buiten om de rust te bewaren en het enkel toelaten van 20-plussers opgenomen. Het aantal bezoekers wordt beperkt tot 600 per avond, terwijl er minimum 260 parkeerplaatsen zullen komen. En er zal 'maar' twee zaterdagen per maand gefeest worden van 22 tot 5 uur.


"Het protest slaat dan ook nergens op", zegt Klaas De Coster. "Ik ga in beroep bij de provincie. De jeugd staat achter mij. Mag ik erop wijzen dat we recent de vijfde verjaardag hebben gevierd van mijn andere gelijknamige danstempel in Opwijk in Vlaams-Brabant? We trakteerden er de buurtbewoners op een barbecue. Daar is er geen enkele vorm van overlast. Waarom zou dat in Vichte dan anders zijn? Ik zet door omdat ik weet dat ik recht in mijn schoenen sta. Alle vertragingen deren me niet. Het is gratis reclame. Het zal straks meteen 'vollen bak' zijn als we openen", klinkt het fors.

3
Henk Deleu

Woonomgeving

De meeste jongeren van Anzegem trekken naar Waregem of Avelgem om uit te gaan. "Ik denk dat Flight 90 echt zou aanslaan", zegt jeugdraadvoorzitter Debbie Vandenberghe (24) uit Vichte. "Maar we hebben vooral nood aan een fuifzaal, waar ook jeugdverenigingen terecht kunnen. Er komt na jaren nog altijd geen schot in de zaak op dat vlak. We kunnen wel in De Stringe in Vichte en in Ansold in Anzegem terecht, maar dat zijn geen geschikte fuifzalen", aldus Vandenberghe.


"De jeugd verdient een fuifzaal, maar Flight 90 past niét in dat plaatje", zegt Marianne Van Caenegem uit de Oudenaardestraat. "En er zijn wél hiaten in het dossier. Zo is het niet duidelijk waar de parking komt. En met wat isolatie hou je lawaaihinder niet buiten. Wie zegt trouwens dat er buiten niet verder gefeest zal worden? Een danstempel midden een woonomgeving kan niét. Er zou trouwens ook meer verkeer zijn op nachtelijke uren door het centrum van Vichte. We vrezen verder onder meer vandalisme, diefstal, zwerfvuil, vluchtmisdrijven, dronken fuifgangers, drugverkoop en -gebruik en lichthinder."


Flight 90 kreeg in beroep al een provinciale milieuvergunning. Het gemeentebestuur van Anzegem en omwonenden vragen de Raad van State om die milieuvergunning te laten vernietigen. Die uitspraak wordt in september of oktober verwacht. De provincie spreekt zich in die periode ook over de bouwvergunning uit.

3
Johan Anckaert

Lees meer