Foto Henk Deleu

Uitbater danstempel geeft niet op

PROTEST BEWONERS EN OPPOSITIE SCHRIKT ZAAKVOERDER NIET AF

Klaas De Coster trekt de milieuaanvraag voor een nieuwe dancing in een deel van ex-textielfirma Steverlynck in Vichte niet in ondanks protest van de buurt en oppositiepartij Eendracht die morgen interpelleert in de gemeenteraad. "De mensen worden bang gemaakt met leugens", vindt de uitbater van Flight 90. "We bekijken het dossier in eer en geweten", reageert Samen Eén-burgemeester Claude Van Marcke.

De mogelijke komst van Flight 90 veroorzaakt onrust in Vichte. Er is niet enkel vrees voor vandalisme, wildparkeren en nachtlawaai. Omwonenden waarschuwen zelfs voor spuitnaalden en gebruikte condooms in tuinen. Er is nochtans amper bewoning in de buurt van ex-textielfirma Steverlynck in de Oudenaardestraat. Toch werden tijdens het openbaar onderzoek, dat vandaag afloopt, ruim 150 bezwaarschriften ingediend. Klaas De Coster is verontwaardigd. "Ik heb weet van bezwaarschriften van mensen die op 5 kilometer afstand wonen. Dat is niet ernstig. Er worden leugens verspreid en politieke spelletjes gespeeld, waardoor de mensen bang worden gemaakt."

Bunker

Er is al enkele jaren een Flight 90 in Opwijk in Vlaams-Brabant. Daar is er een goeie verstandhouding met de buurt, terwijl De Coster er steun krijgt van burgemeester Albert Beerens (Open Vld). "We gaan voor een capaciteit van 900 personen, maar die dansen in een soort bunker. Geluidsoverlast is uitgesloten", zegt De Coster. "Het klopt dat we op het voormalige Steverlynck-terrein twee hangars willen huren om er parking in te richten. Om te vermijden dat er buiten lawaai is, zetten we shuttlebusjes in tussen de parking en de inkom van Flight 90. Er zijn ook parkeerwachters. Het doel is om twee zaterdagen per maand een groot evenement te organiseren van 22 tot 5 uur en eventueel ook maandelijks op een donderdag een afterworkparty van 19 tot 23 uur. We werken met lidkaarten. Bezoekers die zich binnen of buiten misdragen, spelen hun lidkaart kwijt. Vechtpartijen zijn er nooit. De leeftijd van onze bezoekers schommelt tussen 25 en 35 jaar."


De Coster wil Flight 90 nog eind dit jaar openen en rekent er op dat het gezond verstand zal zegevieren. Op Facebook is de pagina Flight 90 Vichte opgestart. "Ik wil een buurtvergadering beleggen om aan te tonen waarom er geen klachten zullen zijn. In Opwijk hebben alle buurtbewoners mijn gsm-nummer. Ze kunnen me dag en nacht opbellen. Flight 90 is een mooie aanwinst, want in dat genre is er nu niks voor jonge mensen die willen uitgaan. Ik wil er trouwens op wijzen dat de gemeente zelf plannen had voor een fuifzaal (in ex-firma Byttebier even verderop, nvdr.)."


Burgemeester Claude Van Marcke (Samen Eén) laat nog niet in zijn kaarten kijken. Eendracht-raadslid Greet Coucke kaart het dossier aan tijdens de gemeenteraad morgen dinsdag 18 maart.

Lees meer