2 Schepen Ann Hermans, gedeputeerde Peter Bellens en directeur van sociale huisvestingmaatschappij De Noorderkempen Jan Van Hoeymissen in de kapel.
Foto's Ton Wiggenraad Schepen Ann Hermans, gedeputeerde Peter Bellens en directeur van sociale huisvestingmaatschappij De Noorderkempen Jan Van Hoeymissen in de kapel.

Sint-Agnetedalklooster wordt cohousing

24 WONINGEN VOOR MENSEN MET BEPERKING KLAAR TEGEN 2022

Het voormalig klooster Sint Agnetedal in Arendonk, dat dateert uit begin 18de eeuw en al 16 jaar leeg staat, maakt plaats voor een cohousing voor mensen met een beperking. Zij kunnen er begeleid of zelfstandig wonen. De werken starten in 2020 en zouden twee jaar later afgerond zijn.

De laatste zusters verlieten het klooster in 2002, waarna het werd ontruimd in afwachting van een nieuwe bestemming. Het klooster werd een jaar later, in 2003, als monument erkend.


Het bleef echter leegstaan en vandalen hielden er flink huis.


Maar daar komt nu dus een einde aan. Tegen 2022 wil sociale huisvestingmaatschappij De Noorderkempen in de leegstaande gebouwen een cohousing maken met 24 woningen. Mensen met een beperking die begeleiding nodig hebben, kunnen er terecht maar ook zelfstandig wonen kan. "Projecten als deze zijn broodnodig", zegt schepen van Ruimetelijke Ordening Ann Hermans (CD&V).

2 De gevel van het klooster.
Ton Wiggenraad De gevel van het klooster.

Financiële steun

"Om dit te laten slagen is het belangrijk een goed voortraject af te leggen. Hiervoor krijgt sociale huisvestingsmaatschappij De Noorderkempen van de provincie Antwerpen een financiële ondersteuning van 30.000 euro om een halftijdse medewerker in dienst te nemen die de ideale bewonersgroep kan zoeken", legt gedeputeerde Peter Bellens (CD&V) uit.

Eigen studio

De bewoners zullen elk een eigen studio ter beschikking hebben. Het gebouw heeft wel enkele gemeenschappelijke delen zoals een wasruimte, een ontmoetingsplaats en een tuin.


Voor mensen met een kwetsbare achtergrond is deze samenlevingsvorm zeer bevorderlijk voor de sociale integratie.


"We zullen, ondersteund door diverse organisaties, 10 van de 24 woongelegenheden aanbieden aan mensen met een beperking, maar die met een minimum aan begeleiding wel zelfstandig kunnen wonen. Kloosters waren een eerste vorm van cohousing, het is dan ook uniek dat we dit vandaag opnieuw kunnen toepassen in dit gebouw", zegt Jan Van Hoeymissen, directeur van de sociale huisvestingsmaatschappij De Noorderkempen.


Ook elders in de Kempen wordt met veel belangstelling naar dit project uitgekeken. Dat bewijst het sterk regionale netwerk dat bij dit project betrokken is.

Sociale woningen

Vanaf volgend jaar begint de sociale huisvestingsmaatschappij de toekomstige bewoners te rekruteren. Eén van de voorwaarden is wel dat personen die mee in dit project willen stappen in aanmerking moeten komen voor een sociale woning. De uitvoering is gepland tussen 2020 en 2022.

Lees meer