Rita Vandenbroecke met de nieuwe uitbater Vincent Vermaut.
Foto Petit Rita Vandenbroecke met de nieuwe uitbater Vincent Vermaut.

"Ik heb te veel pijn, het gaat niet meer"

PETIT PARIS NEEMT NA 38 JAAR AFSCHEID VAN BOEGBEELD

Eetcafé Petit Paris, waar je volgens kenners de 'beste spaghetti van Kortrijk' eet, neemt na 38 jaar afscheid van boegbeeld Rita Vandenbroecke (63) uit Kerkhove. "Het gaat echt niet meer. Ik lijd aan chronische pijn, het gevolg van een val", zegt ze. Kortrijkzaan Vincent Vermaut (30) neemt de zaak over.

Rita Vandenbroecke startte met Petit Paris in 1979 in de Wijngaardstraat, samen met zakenpartner Claude Dezitter (61), die op maandag 7 september 2015 na een slepende ziekte overleed. Petit Paris was snel een naam als een klok.


"Dat waren andere tijden. Er werd toen in Petit Paris vaak gedanst en gefeest tot 's morgens vroeg", blikt Rita terug. "De klanten kwamen in de keuken goeiedag zeggen of stonden gewoon tot achter de toog. Ik heb altijd gewild dat onze klanten gelukkig waren. Eerst de klanten, dan geld verdienen, niet omgekeerd. Waarom ze mij zo graag hadden? Ik ben heel sociaal en heel gevoelig ook."

Vrijwilligerswerk

Petit Paris sloot eind 2006 in de Wijngaardstraat, omdat het gebouw zoals zoveel andere gesloopt werd voor de komst van winkelcentrum K. Het eetcafé nam begin 2007 een nieuwe start in een beschermd pand op de hoek van de Rijselsestraat en het Sint-Michielsplein. Met succes en ook met gekende klanten, zoals acteur Wim Opbrouck en AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck. Maar Rita neemt nu noodgedwongen afscheid.


"Ik kwam enkele jaren geleden tijdens een wandeling zwaar ten val, waardoor de gewrichtsbanden van mijn linkerknie scheurden. Het kwam nooit meer goed, want ik heb sindsdien last van chronische pijn aan mijn linkerbeen. Het gaat niet meer. De pijn vreet energie. Het afscheid wordt moeilijk, want ik heb het altijd heel graag gedaan. Wat ik daarna ga doen? Rusten! En ik zou graag vrijwilligerswerk doen in woonzorgcentrum Sint-Vincentius op de Houtmarkt, waar mijn mama Andrea Foulon, 89 jaar, verblijft. Ik wil me nuttig maken. Ik zie graag oude mensen."

Meer afwisseling

Rita uitzwaaien, kan op donderdag 25 mei vanaf 18 uur op een receptie in Petit Paris. Ze geeft eind mei de fakkel door aan Vincent Vermaut (30). De Kortrijkzaan is sinds oktober 2015 weekendhulp in het eetcafé. Hij neemt de zaak nu over.


"De toekomst van Petit Paris zit goed, want Vincent is er voor geboren", zegt Rita. "Hij is jong, sterk, sociaal en wil werken. De klanten gaan zich thuis voelen bij hem. Mijn geheime recept voor onze spaghetti? Ik vertrouw het recept met mijn hele hart aan hem toe." Vincent werkt verder met de huidige personeelsleden. "Of ik niet te veel druk voel om Petit Paris, een begrip in de horeca, over te nemen? Ik heb gezonde stress nodig. Ik leef er voor", aldus de jongeman. "Het is sympathiek dat Rita me deze kans geeft. Ik zal er alles aan doen om te slagen. Het concept blijft in grote lijnen behouden. Al breng ik wel wat meer afwisseling bij de suggesties en op onze bier- en wijnkaart", zegt Vincent, die als eindverantwoordelijke logistiek in het in luxedeurbeslag gespecialiseerde bedrijf Quincalux in Wevelgem werkte. Hij was ook tien jaar aan de slag in frituur Coctail in Kuurne. "Ik ging eigenlijk geen horeca meer doen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan", besluit Vincent.

Lees meer