3 De vlammen zetten de grote loods vol materiaal en stoffen in lichterlaaie.
Jan Van Maele De vlammen zetten de grote loods vol materiaal en stoffen in lichterlaaie.

Brand legt biogasbedrijf in de as

BURGEMEESTER BELOOFT VOLDOENDE STROOM VOOR 3.000 GEZINNEN

Bio Electric in Beernem is volledig uitgebrand na een hevige ontploffing. Het biogasbedrijf voorziet in groene energie voor zo'n 3.000 gezinnen. "Er zal geen stroomtekort zijn, maar er zal wel minder groene energie op het net stromen", zegt burgemeester Johan De Rycke.

Zes brandweerkorpsen hadden gisterochtend uren nodig om de situatie in de Wellingstraat onder controle te krijgen en de brand te blussen. "Er is een ontploffing geweest kort na middernacht, met een enorme brand tot gevolg", zegt de Oostkampse postoverste Paul Verstringe. Bio Electric stapelt immers biomateriaal op in een loods, waardoor vergisting ontstaat en zo methaangas vormt. Op die manier voorziet het bedrijf in groene energie, voor zo'n 3.000 gezinnen. "Toen we geconfronteerd werden met de vlammenzee, hebben we meteen versterking ingeroepen van de omliggende korpsen. We wisten dat we voor een lange nacht vertrokken waren", zegt Verstringe. Van blussen was in eerste instantie geen sprake, aangezien er gevaar was voor meerdere ontploffingen.

3 Overdag is de schade pas echt goed duidelijk.
JVK Overdag is de schade pas echt goed duidelijk.

Noodplanning

"Aan de achterzijde van de loods stonden drie grote methaangastanks. Indien de brand tot bij die tanks zou zijn geraakt, waren er nog veel grotere en gevaarlijkere ontploffingen mogelijk. De wind blies gelukkig in de goede richting. Ondertussen hebben we de tanks blijven afkoelen", vertelt de postoverste.


De rook verspreidde zich al snel tot aan Oostkamp. De Beernemse burgemeester Johan De Rycke (CD&V) kwam samen met een noodplanningsambtenaar ter plaatse om de situatie in te schatten. "We wilden eerst zeker weten dat die rook niet gevaarlijk was voor de omgeving. Dat bleek na overleg met de brandweer niet het geval en dus moesten we de noodtoestand niet afkondigen. Bovendien is er amper bewoning in de onmiddellijke omgeving", zegt De Rycke. Pas na twee uur controleren kon de brandweer overgaan tot bluswerken. De vlammen sloegen ondertussen al door het dak van het bedrijf. Het vuur had zich al over de hele breedte van de 3.000 vierkante meter grote loods verspreid. "De grootste haard was die waar de vetten en oliën opgeslagen lagen. Na intensief bluswerk hebben we nog uren moeten nablussen", verduidelijkt Verstringe. Het biomateriaal werd met graafmachines uit de loods getrokken en stelselmatig afgekoeld.

3 Twee graafmachines moesten gisteren kokendhete mest uit de loods halen.
JVK Twee graafmachines moesten gisteren kokendhete mest uit de loods halen.

Gevolgen

De brandweerkorpsen van Brugge, Aalter, Maldegem, Wingene en Torhout brachten de hele tijd water aan om de urenlange bluswerken mogelijk te maken. De brandweer had werk tot rond 7.30 uur, maar moest even later nog terugkeren voor een heropflakkering. Ook gisteren waren twee bobcats nog in de weer om smeulende mest weg te trekken. Pas bij dageraad was het duidelijk hoeveel schade de vuurzee had aangericht.


"Het bedrijf is helemaal verwoest", zegt de Beernemse burgemeester. "De volledige biogasinstallatie is uitgebrand en ook alle machines zijn stuk. Het metaal is hier en daar geplooid door de hitte, er zijn stukken uit muren en er zitten grote gaten in het hoge dak. Ik weet niet hoe het met het bedrijf verder moet. De eigenaars zijn te aangeslagen om daar nu aan te denken", zegt de De Rycke, die de bevolking wel geruststelt. "Er zal geen stroomtekort zijn door de brand. Er zal enkel wat minder groene energie op het elektriciteitsnet stromen. Wat de gevolgen op langere termijn zijn, is niet duidelijk, maar er zijn voldoende oplossingen", verzekert hij. Het parket van Brugge heeft een branddeskundige aangesteld om de omstandigheden te onderzoeken. Zeker is wel dat de brand accidenteel ontstond.

Lees meer