3 Greet Decuyper en Noël Gys aan het sneeuwruimen aan hun pension Gasthof Starzelhaus in Baad-Kleinwalsertal.
rv Greet Decuyper en Noël Gys aan het sneeuwruimen aan hun pension Gasthof Starzelhaus in Baad-Kleinwalsertal.

Vlamingen al twee dagen van de wereld afgesloten in Oostenrijk: “Nog maar net pension geopend. En daar hebben we nog geen seconde spijt van gehad”

Greet Decuyper (50) uit Beersel en haar partner Noël Gys (54) uit Dessel leven door de hevige sneeuwval al twee dagen afgesloten van de buitenwereld in het Oostenrijkse Baad-Kleinwalsertal. Ze openden er net hun pension Gasthof Starzelhaus. Twee meter sneeuw ligt er intussen, maar het koppel verliest de moed niet. “We zorgen er voor dat de gestrande vakantiegangers ’s avonds toch gezellig kunnen eten”, zegt Greet.

Heel wat vakantiegangers zijn gestrand in Baad-Kleinwalsertal door de sneeuwbuien en dus maken ze er in het Oostenrijkse dorpje het beste van. “Meer dan een week sneeuwt het hier bijna voortdurend en dat brengt meters sneeuw met zich mee”, vertelt het koppel. “Inmiddels ligt er hier wel twee meter sneeuw. Pas vrijdag is er even een ‘sneeuwpauze’ aangekondigd.”

Greet en Noël heropenden het pension in de kerstperiode na een lange sluiting. Ze hadden de start van hun nieuwe uitdaging wellicht anders voorgesteld, maar het koppel blijft niet bij de pakken zitten. “Gelukkig zijn er in het dorp voldoende vakantiegangers die ‘s avonds gezellig uit eten willen”, vertelt Greet. “Onze medewerkster hebben we gisteren naar huis moeten sturen, want haar kinderen konden niet naar school. Ze woont een paar dorpjes verder. Wij blijven voorlopig hier in het dorp. Sinds dit weekend hebben we geen gasten meer. Vrijdagochtend tussen 9 en 10 uur weten we of de afgesloten weg toch open kan. Als dat gebeurt, kunnen we de grote groep ontvangen die gereserveerd had. We hopen het voor die mensen. Als het niet lukt, moeten we ons erbij neerleggen. Aan het weer kunnen we weinig veranderen.

3 In Baad-Kleinwalsertal ligt alles intussen al onder een laag van wel twee meter sneeuw.
rv In Baad-Kleinwalsertal ligt alles intussen al onder een laag van wel twee meter sneeuw.

’s Avonds ontvangen Greet en Noël dus nog eters, maar ook overdag weten ze wat doen. “We houden ons vooral bezig met sneeuwruimen”, klinkt het. “Twee tot drie keer per dag moeten we aan de slag om de weg en het wandelpad vrij te houden. We hebben gelukkig wel de zekerheid gekregen dat het dak nog niet in gevaar is, want er ligt inmiddels ruim 120 centimeter sneeuw op.”

Greet, die voordien directielid was in de lagere school van het Sint-Victorinstituut in Beersel, heeft intussen ook al mogen ervaren dat sneeuw niet het enige weerfenomeen is dat problemen kan opleveren. “We waren hier nog maar net gearriveerd toen er plots regenwater in onze kelder en voorraadruimte binnenliep”, zegt Greet. “Er stond zelfs water in de slaapkamer van mijn zonen, allemaal door een probleem met een afvoerputje. Maar we laten ons door tegenslag niet uit ons lood slaan. De sneeuw mag dan wel even problemen veroorzaken, het is tegelijk ook een heel mooi zicht. Ik mis mijn collega’s op school wel, maar ik heb nog geen seconde spijt gehad van onze beslissing om het pension te openen.”

Woont u of verblijft u in een van de getroffen gebieden? Laat het ons weten via redactie@hln.be. Vergeet zeker niet uw telefoonnummer te vermelden.

3 Om wegen in Baad-Kleinwalsertal toegankelijk te houden worden de zware middelen ingezet.
rv Om wegen in Baad-Kleinwalsertal toegankelijk te houden worden de zware middelen ingezet.

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Luc Snykers

    Veel succes met jullie nieuwe zaak .Jullie zijn positief gestemd : Dus ben ik zeker dat jullie gaan lukken .!!!

  • Chris Deckers

    Goed gedaan van die mensen dat ze de stap gezet hebben om hun droom waar te maken. Er zal wel gewerkt moeten worden, -ook als de sneeuw weg is- maar als je dat als een probleem ziet onderneem je helemaal niks. Veel geluk met jullie pension, hopelijk brengt het wat je er van verwachtte.

Lees meer