Zuhal Demir.
Mine Dalemans Zuhal Demir.

“Laat haar huis instorten”: Beringenaar riskeert 400 euro boete met uitstel na bedreigen van Zuhal Demir op Facebook

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen achtte een 37-jarige Beringenaar het nodig om politica Zuhal Demir (N-VA) fysiek te bedreigen op Facebook. De Genkse was volgens haar advocaat bang dat ze effectief aangevallen zou worden en daagde de man voor de rechtbank. “Facebook is gevaarlijk, je weet niet meer wat mag en wat niet”, legde de beklaagde uit aan de rechter. Hij riskeert een boete van 400 euro met uitstel.

Het berichtje aan het adres van Zuhal Demir, staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen én lijsttrekker voor N-VA bij de verkiezingen, laat weinig aan de verbeelding over. “Als deze vrouw in Genk woont en in alle vrijheid de Turkse burgers kan beledigen, is dit een schande van de vrienden die in Genk wonen. Niet achter het toetsenbord van je oren maken. Haar huis zal wel gekend zijn, laat haar huis instorten, maak haar het leven ondraaglijk, deze straatloze honden verdienen elk geweld”, zo luidt de vertaling. Beklaagde had het duidelijk moeilijk met bepaalde standpunten van Demir. Hij verwijderde wel het bericht en vervolgens zelfs zijn gehele account van Facebook.

Vijf gelijkaardige zaken

De zaak werd in snelrecht behandeld. Meester Michael Verhaeghe vertelde dat hij vijf zaken verdedigt waarbij dit soort bedreigingen werd geuit aan het adres van zijn cliënte. “Het belangrijkste is dat mensen achter dit soort berichten beseffen dat het strafbaar is. Het gaat hier om een bedreiging die mijn cliënt expliciete angst bezorgd heeft. In Terzake (Canvas) deed ze al haar beklag over doodsbedreigingen. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat beklaagde dat heel goed wist. Het gaat om concrete bedreigingen die ernstig, persoonlijk en fysiek zijn. Dat heeft niets meer te maken met vrijheid van meningsuiting. Het is geen vorm van kritiek meer, maar het aanzetten tot geweld.”

Verhaeghe vraagt voor zijn cliënt één symbolische euro, maar de veroordeling van beklaagde wordt ook gevorderd. “Van politici wordt een groter incasseringsvermogen verwacht, dit overschrijdt echter elke grens.”

“Van politici wordt een groter incasseringsvermogen verwacht,
dit overschrijdt echter elke grens

Advocaat Michael Verhaeghe

De procureur bevestigde dat beklaagde vervolgd wordt voor inbreuken op de telecomwetgeving en het aanzetten tot haat en geweld. “Hij is er zich precies niet helemaal van bewust dat als je dingen op Facebook post, dat niet zomaar ongestraft zal blijven. Er zijn dingen die we niet kunnen tolereren. Gelukkig heeft hij meteen alles toegegeven.” Omdat de Beringenaar een gunstig strafrechtelijk verleden heeft en medewerking verleende aan de zaak, werd een boete van 400 euro met uitstel gevraagd.

Beklaagde liet wel nog even verstaan dat Demir volgens hem nog dergelijke reacties zal krijgen. “Ze moet zich bezighouden met de politiek in België en niet die in Turkije. Van mij zal ze echter niets meer horen.” Vonnis op 6 december. 

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • William Bonny

    Mijn buurman heeft mijn koersfiets van +-2000 € bijna voor mijn neus van mij gestolen en al heb ik een getuige,zowel de flikken als justitie ze doen er niks aan. En ik mag dan nog niet zeggen dat mijn buurman een dief is. De zaak is gewoon geseponeerd. En dan zijn de flikken&justitie verwonderd dat mensen een degout van hen krijgen, zich bewapenen en zelf het recht in eigen handen nemen. België is een wetteloos land, waar de misdaad+misdadigers baas zijn.

  • Anne Callebaut

    Zo kan je zien wat een rotzooi groen en de sossen hier binnen gehaald hebben en het zal nog verergeren.

Lees meer