Een advocaat in de correctionele zittingszaal van het Mechelse gerechtshof.
David Legreve Een advocaat in de correctionele zittingszaal van het Mechelse gerechtshof.

Moeder en grootmoeder staan terecht voor ontvoering van jongetje

De moeder en de grootmoeder van een intussen zesjarig jongetje riskeren een jaar cel. De twee sloegen tegen de wil van de vader en een beslissing van de jeugdrechter in Mechelen samen met het jongetje op de vlucht naar Spanje. Na 98 dagen werden ze uiteindelijk teruggevonden.

De Mechelse jeugdrechter besliste in 2017 dat de moeder van het jongetje haar zoon enkel mocht zien in begeleiding van de oma. De moeder verbleef op dat moment in een psychiatrisch ziekenhuis, het jongetje bij een pleeggezin. Op 30 juni 2017, het jongetje was op dat moment vier jaar oud, vluchtten de oma en de moeder samen met het jongetje naar Spanje. “Omdat er gevreesd werd voor het welzijn van het kind, werden de twee meteen geseind”, vertelde openbaar aanklaagster Nele Poelmans op zitting. “Er werd verondersteld dat de twee zich in Spanje verscholen. Hierop werd er contact opgenomen met de Spaanse politie.”

Op 4 oktober 2017 werden het jongetje, de oma en de moeder aangetroffen. Het jongetje werd gerepatrieerd naar België en het gerecht in Mechelen vroeg de overlevering van zowel de moeder als de grootmoeder. “Die volgde uiteindelijk pas vijf maand later omdat de moeder van het jongetje op dat moment zwanger was”, klonk het. Het parket oordeelde dat de feiten van parentale ontvoering door de moeder en mededaderschap aan de ontvoering van een minderjarige door de oma voldoende bewezen waren. Het vorderde een celstraf van een jaar met een eventueel uitstel alsook een geldboete van 800 euro.

“Het is een emotionele zaak”, reageerde meester Dirk Jacobs. “Toen een consulente van de jeugdrechter plots besliste dat ze haar zoontje niet meer mocht zien, verkeerde ze in shock en is haar wereld ingestort.” De strafpleiter pleitte voor de moeder: “Op dat moment wilde ze het heft in eigen handen nemen en zijn ze effectief naar Spanje getrokken.” De moeder zelf voegde toe dat benadrukte dat ze haar zoontje enkel bij haar wou hebben. “Dat is mijn ventje”, snikte de vrouw op zitting. “Ik wilde hem bij mij hebben, ik wil hem vastpakken. Ik zou hem dat weekend normaal gezien hebben maar nu mocht het plots niet meer. Ik kreeg het niet over mijn hart om hem dit te vertellen.”

De advocaat van de grootmoeder hekelde tot slot het woord ‘verschuilen’ in de vordering van het parket. “Mijn cliënt woont in Spanje en heeft het jongetje meegenomen naar huis”, klonk het bij meester Erik Bertels. Hij vroeg aan de rechters om de gunst van de opschorting. Meester Jacobs vroeg om de vrijspraak: “Zij was gecolloqueerd op het moment van de feiten. Ze was niet in de mogelijkheid om zuiver te oordelen.” 

De vader en de grootmoeder aan vaders kant vroegen een schadevergoeding van in totaal 7.500 euro. Hun advocaat eiste tot slot nog 5.000 euro voor het jongetje zelf. De rechters maken hun oordeel bekend op 7 maart.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer