De leden van de Chiro repeteren nog een laatste keer voor het totaalspektakel dat morgen wordt opgevoerd.
Foto GDR De leden van de Chiro repeteren nog een laatste keer voor het totaalspektakel dat morgen wordt opgevoerd.

105 jongeren acteren in vijfjaarlijks spektakel

CHIROMEISJES EN -JONGENS OP DE PLANKEN MET 'TEGENWIJZERZIN'

De chiromeisjes en -jongens van Berlare staan vanaf vanavond samen op de planken met het totaalspektakel 'Tegenwijzerzin'. 105 chirojongeren staan op de planken voor het spektakel dat slechts één keer om de vijf jaar georganiseerd wordt. Voor de eerste editie twintig jaar geleden was Dirk Meesens (60) er al bij en ook vandaag regisseert hij de jongeren.

De chiromeisjes en de chirojongens van Berlare zijn twee onafhankelijke verenigingen die slechts één keer per jaar verzamelen blazen en dat is op het feest van Christus Koning. "En om de vijf jaar steken we samen een totaalspektakel in elkaar", zegt Judith Van de Winkel van de meisjeschiro.


"Zo'n 170 kinderen, jongeren en volwassenen die verbonden zijn aan de chiro werken daaraan mee", zegt Gertjan Pieters, hoofdleiding bij de jongens.

Geen sinecure

"105 mensen staan effectief op de planken en al de rest verricht het werk achter de schermen. We bouwen en schilderen heel het decor zelf en ook voor de kostuums kunnen we rekenen op ouders. Het is dus geen sinecure om dat allemaal tijdig klaar te krijgen."


Het was Dirk Meesens (60) die twintig jaar geleden met het idee kwam om een spektakel op poten te zetten. "Ik was toen volwassen begeleider bij de jongenschiro. De jongens zagen het aanvankelijk helemaal niet zitten om op een podium te kruipen en te zingen, acteren of te dansen. De meisjes waren er echter meteen voor te vinden. De eerste editie werd daarmee een voorstelling waar enkel meisjes te zien waren en de jongens zorgden voor de technische ondersteuning. Dat klikte meteen zodat de jongens het jaar nadien zelf vroegen om het nog eens over te doen. Ik heb toen beslist dat eens om de vijf jaar zou volstaan."


En dat blijkt vandaag meer dan genoeg want naast de vele voorbereidingen voor het spektakel behouden beide chiro's gewoon hun werking, inclusief organisatie van kampen en weekends.

Erg vernieuwend

Twintig jaar geleden was zo'n voorstelling erg vernieuwend. "Het cultureel centrum was nog gloednieuw en dus nog iets meer voor 'de hogere klasse'. Wat kwamen chiroverenigingen hier doen? Echt enthousiast waren ze hier niet", herinnert Dirk zich. "Maar al snel bleek dat dit geen bonte avond werd, maar wel een spektakel, toen nog met het paard van Troje, een gigantisch decor dat maar net op het podium paste." Afgelopen week werden de laatste voorbereidingen en repetities gedaan. "Nu heb ik een beetje stress, maar dat is normaal. Het is hier soms echt hectisch, maar ik hou er nog steeds van om met zoveel jonge mensen samen te werken", aldus de regisseur.


'Tegenwijzerzin' neemt toeschouwers mee terug in de tijd. De speelgoedwereldbol is stuk en telkens eraan gedraaid wordt, gaat de voorstelling naar een andere tijd. "Er wordt geacteerd, gedanst, gezongen en gemusiceerd. Iedereen doet waar die zelf goed in is", aldus Judith. Er zijn voorstellingen vanavond om 20 uur en morgen, zaterdag om 15 uur. Vooral voor zaterdag zijn er nog tickets. Die kosten 12 euro, kinderen van 6 tot 12 jaar betalen 8 euro en kinderen jonger dan 6 mogen er gratis in. Info en tickets: www.totaalspektakel.be.

Lees meer