3 Emilienne Driesen was één van de hoofdrolspelers in de film ‘De Engel van Doel'.
Kristof Pieters Emilienne Driesen was één van de hoofdrolspelers in de film ‘De Engel van Doel'.

‘Engel van Doel’ op 87-jarige leeftijd overleden

Emilienne Driesen, bekend van de film ‘De Engel van Doel’, is op 87-jarige leeftijd overleden in het dorp waar ze nooit heeft willen wijken voor de oprukkende haven. Het Scheldedorp verliest hiermee niet alleen haar oudste inwoner maar ook een van de laatste oorspronkelijke Doelenaars én een markante vrouw die nooit een blad voor de mond nam.

Geboren en getogen in Doel wou Emilienne Driesen haar dorp nooit verlaten. Zelfs niet toe haar echtgenoot het niet meer zag zitten en alleen verhuisde om in een flatje in Beveren te gaan wonen bleef Emilienne koppig in haar huis wonen. Haar man werd na zijn dood wel in Doel begraven. Bij de resterende inwoners van Doel was ze erg geliefd. Twee jaar geleden vierde ze nog haar 85ste verjaardag met twee van de achttien andere inwoners die toevallig op exact dezelfde dag kaarsjes mochten uitblazen. Een stuk taart wees Emilienne niet af maar ze had meer plezier aan een stevig glas trappist en een sigaret. Zo staat ze trouwens ook op de filmaffiche afgebeeld van ‘De Engel van Doel’. Een decennium terug volgde Tom Fassaert vijf jaar lang enkele bewoners van Doel om een documentaire over hen te maken. De hoofdrolspelers waren de inmiddels overleden pastoor Christiaan Verstraete en Emilienne Driesen die vooral opviel omdat ze nooit een blad voor de mond nam. Op het filmfestival van Berlijn krijg de film heel wat bijval en de prent zorgde ervoor dat Emilienne sindsdien door het leven ging als de ‘Engel van Doel’. “Maar dat was eigenlijk wat verkeerd begrepen”, zegt Johan De Vriendt van de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder. “Zij was niet zelf de Engel van Doel maar de titel verwees naar een verhaal dat ze vertelde. Als klein kind had ze een engel gezien in de wolken boven Doel en ze voelde zich hierdoor beschermd. Mede daardoor heeft ze nooit Doel willen verlaten. Dan zou die engel haar niet meer beschermen. Nu het dorp kan blijven bestaan heeft ze alles kunnen loslaten.”

“Mijn plaatske is hier al gereserveerd”

Op de barricaden heeft Emilienne nooit gestaan maar ze was wel een vorig voorstander van het behoud van het dorp. Ze stemde enkel in met een onteigening zodat ze het geld onder haar vier kinderen kon verdelen én met de uitdrukkelijke voorwaarde dat ze in haar huis kon blijven wonen zolang de overheid dit toestond. In één van de vele interviews die ze gaf, liet ze ook geen twijfel bestaan over haar plannen: “Als mijn tijd gekomen is, wil ik hier op het kerkhof van Doel begraven worden, naast mijn man. Mijn plaatske is hier al gereserveerd.”

3 Twee jaar geleden vierde ze samen met twee andere inwoners nog haar 85ste verjaardag.
Kristof Pieters Twee jaar geleden vierde ze samen met twee andere inwoners nog haar 85ste verjaardag.
3
Kristof Pieters

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer