"Twijfels over oprechtheid onderzoek"

VLAAMSE REGERING EN DOEL 2020 ROND TAFEL OVER HAVENUITBREIDING

De Vlaamse Regering heeft beslist om van de geplande uitbreiding van de Antwerpse Haven een 'complex dossier' te maken. Dat moet actiegroepen de kans geven om alternatieven te formuleren voor de inplanting van het Saeftinghedok dat Doel van de kaart zou vegen. Actiegroep 2020 en Erfgoedgemeenschap Doel & Polder zijn bereid om mee te werken, maar plaatsen vraagtekens bij de oprechtheid van het initiatief.

De opstart van het 'complex project' moet het pad effenen voor de creatie van extra containercapaciteit voor de Haven van Antwerpen. Het Havenbedrijf pleit al jaren voor de inplanting van het Saefthinghedok, maar stootte meermaals op protest en procecures bij de Raad van State, onder meer door actiegroep Doel 2020 die zich inzet voor het behoud van het dorp. Recentelijk nog vernietigde de Raad van State een deel van het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan waardoor Doel opnieuw ingekleurd staat als woongebied. Om het dossier nu uit het juridische slop te halen wordt het omgedoopt tot een 'complex project'. "Binnen zo'n 'complex project' kan de piste van een Saeftinghedok samen met alle mogelijke alternatieven onderzocht worden. Alle betrokken partijen krijgen inspraak in het proces. Iedereen beseft dat Antwerpen extra containercapaciteit nodig heeft", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "Via deze weg willen we zo snel mogelijk een zo breed mogelijk gedragen oplossing bieden en tegelijk juridische en andere gevechten maximaal vermijden."

Inspraak

In tegenstelling tot de huidige procedures worden niet enkel overheden en instanties betrokken bij de voorbereiding, maar ook burgers en actiegroepen. Die maatregelen moeten voorzien in meer inspraak en transparantie. Actiegroep Doel 2020 en Erfgoedgemeenschap Doel & Polder reageren positief op de nieuwe wending in het dossier. "Meer inspraak en transparantie kunnen wij alleen maar toejuichen en met ons vermoedelijk alle andere actiegroepen ten lande. Dit initiatief wijst hopelijk op een kentering in het denken en de manier waarop de overheid omgaat met haar burgers en de manier waarop zij worden betrokken bij grote infrastructuurprojecten", zegt Jan Creve van Doel 2020.


Toch tekent de actiegroep ook voorbehoud aan over de intenties van de Vlaamse Regering.

Constructieve dialoog

"Wat de Vlaamse overheid verkondigt klinkt veelbelovend, maar de actiegroepen zitten momenteel wel met grote vragen. De regering en het Antwerps Havenbedrijf zeggen op zoek te willen gaan naar alternatieven voor het Saeftinghedok. Maar voortgaande op hun communicatie blijven zij pleiten voor aanleg van het Saeftinghedok en zetten zij hun juridisch gevecht met de actiegroepen verder. Dit komt hun geloofwaardigheid niet ten goede, en creëert twijfel omtrent hun oprechtheid inzake het onderzoek naar alternatieven." Doel 2020 verklaart zich echter bereid om constructief in dialoog te gaan en mee te zoeken naar oplossingen. "De komende maanden zullen uitwijzen of dit ook het geval is voor de Antwerpse haven en de Vlaamse overheid", besluit Creve.

Lees meer