2 Bouwkundig historica Gerlinde Bressinck, landschapsarchitect Bernd Van Besauw, historicus Johan De Vriendt, socioloog Karel Sterckx en gids Maurice Vergauwen vormen de kern van de Erfgoedgemeenschap Doel & Polders.
Kristof Pieters Bouwkundig historica Gerlinde Bressinck, landschapsarchitect Bernd Van Besauw, historicus Johan De Vriendt, socioloog Karel Sterckx en gids Maurice Vergauwen vormen de kern van de Erfgoedgemeenschap Doel & Polders.

"Verhuis monumenten voorbarig"

ERFGOEDGEMEENSCHAP VOERT ACTIE TEGEN AFBRAAK IN DOEL

De Erfgoedgemeenschap Doel & Polder kondigt juridische acties aan tegen de afbraak en verhuis van monumenten uit Doel. Het Hooghuis wordt in augustus afgebroken en heropgebouwd in het naburige Prosperpolder. "Voorbarig, en een karikatuur van wat een erfgoedbeleid moet zijn", vindt woordvoerder Karel Sterckx.

De Erfgoedgemeenschap Doel & Polder overkoepelt mensen en verenigingen die zich willen inzetten voor het bouwkundig, landschappelijk en natuurlijk erfgoed in Doel en de polders. "Dit is een uniek gebied", zegt oprichter Johan De Vriendt. "De waarde ervan erkent de Vlaamse overheid zelf, recent zelfs nog in een tijdschrift van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Toch blijven administraties en overheden waardevol erfgoed verwaarlozen en afbreken. Onaanvaardbaar."


De Erfgoedgemeenschap heeft beslist zichzelf om te vormen tot een vzw. Ze legt vandaag bij de rechtbank haar statuten neer als volwaardige vzw. "Dit stelt ons in staat om juridische acties te ondernemen", zegt woordvoerder en socioloog Karel Sterckx. "Monumenten steen per steen afbreken en elders heropbouwen, is een karikatuur van wat erfgoedbeleid moet zijn. We pleiten ervoor om monumenten en erfgoed zoveel en zo lang als mogelijk te behouden in hun context. Het is veel te voorbarig om het zeventiende-eeuwse Hooghuis en de molen uit Doel te verhuizen naar het negentiende-eeuwse Prosperpolder."


De beste manier om erfgoed te behouden voor verkrotting is volgens de Erfgoedgemeenschap door er bewoning toe te laten. "In plaats van een afbraakplan zou de overheid beter eerst een grondige inventaris opmaken van het hele dorp", vindt landschapsarchitect Bernd Van Besauw.

2 Het Hooghuis is het eerste monument dat in augustus afgebroken wordt in Doel en heropgebouwd in Prosperpolder.
Kristof Pieters Het Hooghuis is het eerste monument dat in augustus afgebroken wordt in Doel en heropgebouwd in Prosperpolder.

Bokrijk

"Het stratenpatroon van Doel is uniek en gaat terug tot de zeventiende eeuw. Er is veel meer waardevol erfgoed dan drie beschermde monumenten. De rest wordt echter vogelvrij verklaard. Enkel het Hooghuis, de molen en het orgel worden in een soort 'Bok-rijk-versie' verplaatst", verduidelijkt Van Besauw.


De Erfgoedgemeenschap vraagt ook aandacht voor het gemeentehuis, de kapel, de pastorij, het WOI-monument en het kerkhof van Doel. "We nemen de komende weken contact op met het kabinet van Vlaams minister-president Bourgeois en zullen ook de gemeente hierbij betrekken", vervolgt De Vriendt. "We zijn er nog steeds van overtuigd dat een havenuitbreiding verzoenbaar is met het voortbestaan van Doel, maar dan mag de overheid natuurlijk geen nutteloos megadok aanleggen. Het Deurganckdok ligt er nu al enkele jaren en het is ruimschoots bewezen dat dit geen noemenswaardige hinder veroorzaakt. Ook andere dorpen zoals Lillo en Stabroek zijn omringd door havengebied en blijven perfect bewoonbaar. Als erfgoedgemeenschap zetten we nu een tandje bij, want Doel en de polder zijn het waard om voor te vechten", klinkt het strijdvaardig.

Lees meer