Foto Kristof Pieters

Burgemeester Van de Vijver krijgt zitje in Havenbedrijf

Beveren en het Waasland krijgen een stem in het Havenbedrijf Antwerpen. Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) zal namelijk een zitje krijgen in de raad van bestuur.

Het Waasland vraagt al jarenlang een vertegenwoordiging in het Havenbedrijf. Sinds de omvorming tot NV in 2015 had onze regio geen stem meer in de raad van bestuur. De havenuitbreiding situeert zich nochtans vooral op de linkerscheldeoever en intussen is het zwaartepunt van de trafiek ook verschoven naar de Waaslandhaven. Het zitje voor het Waasland gaat ten koste van de Antwerpse oppositie. Traditioneel ging deze post immers naar de grootste oppositiepartij in de Antwerpse gemeenteraad.

De nieuwe Antwerpse coalitie van N-VA, sp.a en Open Vld is voorstander van eenheid van beheer en bestuur van het hele havengebied, zowel rechter- als linkeroever. In het bestuursakkoord wordt een pleidooi gehouden voor de oprichting van één Havenbedrijf. Volgens havenschepen Annick De Ridder is het toekennen van een zitje in de raad van bestuur een eerste stap naar een eenmaking.

In de Waaslandhaven zit het toekennen van concessies voor industriële bedrijven voorlopig nog bij de Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO). Daarin is het Havenbedrijf Antwerpen wel altijd al vertegenwoordigd geweest.

De gemeente Beveren heeft zich nog niet uitgesproken over een eengemaakt havenbestuur. Burgemeester Van de Vijver waardeert wel dat het Waasland nu wordt vertegenwoordigd. Hij wil constructief meewerken maar ook knelpunten aankaarten, zoals de mobiliteitsproblemen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer