Ben Weyts en Marc Van Peel voeren het woord 'havendag' in op de watervalinstallatie.
Foto Pieters Ben Weyts en Marc Van Peel voeren het woord 'havendag' in op de watervalinstallatie.

Haven zoekt nieuwe naam voor Deurganckdoksluis

Het Havenbedrijf is op zoek naar een nieuwe naam voor de Deurganckdoksluis. Iedereen mag online suggesties doen.

"We kunnen de huidige naam niet behouden omdat er te veel verwarring zou ontstaan tussen het Deurganckdok en de sluis", zegt woordvoerster Annik Dirkx van het Havenbedrijf. "Het woord 'sluis' in het Engels is 'lock' en dat leunt wel erg dicht aan bij het woordje 'dok'."


Iedereen die een idee heeft voor een nieuwe naam, kan dat ingeven op de website www.sluiszondernaam.be. De inzending wordt enkele minuten later in water 'geschreven' op een speciale watervalinstallatie. Die is via een livestream te volgen op dezelfde website. Je kan de installatie ook live bezoeken. Tot 5 oktober staat ze op het middenstatieplein van het Centraal Station in Antwerpen en van 6 tot 19 oktober in het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas. Alleen tijdens die periode kunnen namen worden ingestuurd. Een jury zal daarna een shortlist maken. De sluis zal gedoopt worden met de naam die de meeste stemmen krijgt.


Gisteren stond de teller al op meer dan vijfhonderd suggesties. De Erfgoedgemeenschap Doel & Polder vindt alvast dat de naam Deurganckdoksluis behouden moet blijven. "De sluis heeft al een naam. We vragen het nodige respect voor de geschiedenis van de streek", weet woordvoerder Karel Sterckx te vertellen. (PKM)

Lees meer