2 Benjamin Vergauwen in zijn PolderMAS, dat iedereen kan bezoeken tijdens het feest.
Kristof Pieters Benjamin Vergauwen in zijn PolderMAS, dat iedereen kan bezoeken tijdens het feest.

Katoen Natie kan toch feesten in Doel

FAMILIE VERGAUWEN STELT REINAERTHOEVE GRATIS TER BESCHIKKING

Fernand Huts kan dan toch de 160ste verjaardag van Katoen Natie vieren in Doel. Het gemeentebestuur weigerde dat toe te laten in het centrum van het dorp om de rust niet te verstoren. Maar Huts wordt uit de nood geholpen door de familie Vergauwen. Die stelt haar Reinaerthoeve ter beschikking.

Katoen Natiebaas Fernand Huts diende enige tijd geleden een aanvraag in voor 'De zomer begint in Doel', een groots feest rond de 160ste verjaardag van het bekende havenbedrijf in het bedreigde Scheldedorp. Op het programma onder meer de voorstelling van het boek 'Doel, Polderdorp & Omgeving' en de film 'Oratorium zonder Doel'.


Huts reageerde misnoegd toen de gemeente een eerdere toezegging voor het event plots introk. Volgens de gemeente was er alleen groen licht voor een academische zitting in de kerk, maar werd dat ineens een uitgebreide kermis, waarvoor een massa volk zou worden uitgenodigd.

2 Fernand Huts.
BELGA Fernand Huts.

Massa volk

Huts maakte gisteren bekend dat het feest dan toch zal doorgaand. "Dankzij de familie Vergauwen en haar Reinaerthoeve", zegt de havenbaas. "Enkele dagen geleden kregen we een mail waarin de familie haar erf aanbood voor de organisatie van activiteiten. Daar gaan we graag op in. We hebben meteen ons concept wat aangepast. Er zal geen kermis zijn in Doel, maar wel een gezellig groen feest in het prachtige Ouden Doel. We gaan onder meer het erf gebruiken om de film 'Oratorium zonder Doel' de hele zondag te draaien op 21 juni. Bezoekers kunnen parkeren op onze terreinen in de haven en van daaruit naar Ouden Doel fietsen."


Katoen Natie zal in de Reinaerthoeve ook twee nieuwe bieren voorstellen: 'De Pan' en 'De Kruk'. De bieren werden geproefd en verfijnd door Bert Mathijs, de beste bierkenner van Vlaanderen. Voor de kinderen is er een speelparcours met springkastelen op de schapenweide.


"Een oplossing waar iedereen gelukkig mee is", zegt Huts. "We betreuren nog altijd de beslissing van de gemeente, maar eerbiedigen die wel. Door de verhuis naar de Reinaerthoeve is er geen kermis in Doel, maar de Doelenaars en andere bewoners uit de regio mogen toch meevieren. De academische zitting in de kerk is wel alleen voor genodigden."


Benjamin Vergauwen en Katrien Doggen kwamen op het idee om hun hoeve ter beschikking te stellen toen een vriend hen vroeg of het mogelijk was de documentaire 'Oratorium zonder Doel' te zien. "We hebben hier alle plaats, met een weiland en twee grote schuren uit 1895 en 1901", vertelt Vergauwen. "Zo krijgt iedereen toch de kans om deze unieke film over Doel te zien. De documentaire wordt in het najaar ook nog uitgezonden op de vrt."


Benjamin is ook de bezieler van het PolderMAS, de kleine tegenhanger van het havenMAS, die gericht is op erfgoed uit de polder. "Uiteraard zal dat ook te bezoeken zijn", zegt hij.


Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) heeft geen bezwaar. "Dit is privéterrein en daar hebben we als gemeente niks over te zeggen." Of hij op uitnodiging van Huts nog zal deelnemen aan het geplande debat over de 'Ondergang van Doel', wil hij niet kwijt.

Lees meer