Een tijdscapsule in Kebony-hout werd gisteren symbolisch begraven. Het kistje zal over twintig jaar weer bovengehaald worden.
Foto Kristof Pieters Een tijdscapsule in Kebony-hout werd gisteren symbolisch begraven. Het kistje zal over twintig jaar weer bovengehaald worden.

Komst houtfabriek levert 25 jobs op

KEBONY MAAKT OP ECOLOGISCHE WIJZE DENNENHOUT STEENHARD

Het Noorse bedrijf Kebony bouwt een nieuwe fabriek aan de Ketenislaan in Kallo. Met hun revolutionaire techniek geven ze dennenhout na een biochemische behandeling de eigenschappen van tropisch hout. Om de woorden kracht bij te zetten werd gisteren een tijdscapsule in Kebony-hout begraven op het bedrijfsterrein. Dat halen ze na twintig jaar weer naar boven, in principe ongehavend. De komst van het bedrijf levert al minstens 25 extra jobs op.

De vestiging in Kallo is de tweede fabriek in Europa die het Noorse Kebony bouwt. In de Waaslandhaven kreeg het bedrijf een concessie van twee hectaren waar het jaarlijks tot 20.000 kubieke meter hout zal verwerken. "In de opstartfase voorzien we 25 banen", zegt CEO Christian Jebsen. "Maar er zijn nog uitbreidingsmogelijkheden. We kunnen nog twee hectaren extra grond innemen. Daardoor kan niet alleen de productie verdubbelen, maar ook het aantal personeelsleden."

Visitekaartjes

Kebony heeft een unieke techniek ontwikkeld waarbij zachthout zoals dennenhout dezelfde kwaliteitsvolle eigenschappen krijgt als hardhout. De technologie werd in Noorwegen ontwikkeld en nam maar liefst 12 jaar in beslag. "Zonder onze keukengeheimen te verklappen kunnen we wel zeggen dat we dit doen door het hout te doordrenken met een biologische vloeistof die uit landbouwafval wordt gewonnen", vervolgt Jebsen. "Na verhitting wordt de celstructuur van het hout permanent veranderd en heeft het dezelfde kenmerken als tropisch hardhout. De toepassingen zijn eindeloos. Het kan gebruikt worden voor vloeren, wanden, dakbedekking, ramen en zelfs binnen- en buitenmeubelen. We hebben al een paar mooie visitekaartjes afgeleverd in onder meer de jachthaven van Rochester in New York en in de gebouwen van de Olympische Jeugdwinterspelen in Noorwegen. Na verloop van tijd krijgt het hout een zilvergrijze patina", zegt Jebsen.


De belangrijkste troef is echter de lage CO2-voetafdruk. Ook wordt er geen schade toegebracht aan het milieu. In Europa wordt aan duurzaam bosbeheer gedaan, maar voor tropisch hardhout zijn er massaal ontbossingen. Volgens Greenpeace gaat er elke twee seconden een stuk bos zo groot als een voetbalveld tegen de vlakte."


Om de kwaliteiten van het behandelde hout aan te tonen werd gisteren een tijdscapsule in Kebony-hout in de grond gestoken. Daarin zit een Vlaamse en Noorse krant én een getekend document. "Die capsule halen we over twintig jaar weer boven", belooft Jebsen.


Philippe Muyters, Vlaams minister van Economie en Innovatie, is onder de indruk van wat Kebony realiseert. "Het gebeurt nog zelden dat ik verrast ben, maar dit product is echt wel een staaltje van innovatie", zegt de minister. "De nieuwe fabriek is dan ook een welkome aanwinst voor Vlaanderen en de extra jobs zijn mooi meegenomen", aldus minister Muyters.

Vraag overstijgt aanbod

In totaal gaat het om een investering van 20 miljoen euro. Kebony kreeg van de Maatschappij Linkerscheldeoever een concessie naast het chemisch bedrijf Lanxess waarmee het aantal diensten zoals toegangscontrole en nutsvoorzieningen zal delen. De keuze voor de Waaslandhaven lag voor Kebony voor de hand omdat het niet ver is gelegen van het houtverwerkingsbedrijf Rudy De Keyser in Kruibeke waarmee het intensief samenwerkt. "De verwachten zijn hoog gespannen", zegt CEO Christian Jebsen. "We hebben de verkoop de voorbije zes jaar met gemiddeld 35 procent per jaar zijn stijgen en nu overstijgt de vraag zelfs het aanbod."

Lees meer