Eén van de drie wagens van de carnavalsgroep ligt op de zijkant naast de weg.
Foto Pieters Eén van de drie wagens van de carnavalsgroep ligt op de zijkant naast de weg.

Laatste stoet eindigt in gracht

WIND BLAAST WAGENS'LEUT ON DEN TEUT' WEG OP EINDE CARNAVALSSEIZOEN

Veel leute hebben de carnavalisten van de Kieldrechtse groep 'Leut on den Teut' niet beleefd aan de carnavalsstoet van zondagmiddag. Hun drie wagens belandden na een stevige rukwind zijdelings in de gracht. "Al een geluk dat het de laatste optocht van dit carnavalsseizoen was."

Niet alleen de wielrenners in Gent-Wevelgem moesten gisterenmiddag hun beste stuurkunsten bovenhalen om de felle wind te trotseren. Ook tijdens de carnavalsoptocht van 'De Orde der Beursvrienden' in Kieldrecht was het alle hens aan dek. De carnavalsgroep 'Leut on den Teut' uit Kieldrecht nam deel met drie wagens van elk 4,90 meter hoog en zes meter lang, voortgetrokken door één oude vrachtwagen. Hun wagens hoorden gisteren bij de grootste van de hele stoet.


De stormwind beukte de hele middag in op hun drie wagens, maar 'Leut on den teut' haalde de finish en sleepte zelfs de tweede prijs in de wacht. Fier, met veel leute en opgetogen dat ze het hadden overleefd, trokken ze huiswaarts. In de Sint-Cornelisstraat in Meerdonk liep het echter fout. Daar legde een rukwind hun drie wagens plat op de zijkant in de gracht. Een schrikwekkend moment en even heel wat minder leut voor de leden van 'Leut on den Teut'.

Blokje omrijden

"Door de drukte in het dorp besloten we om een klein blokje om te rijden door de polders, op weg naar onze stelplaats. We waren op vijf minuten van huis, toen we op een bepaald moment op een klein wegje de wind plots vol in de zij kregen. Het was daar echt een 'trekgat'. Onze drie wagens werden gewoon van de weg geblazen, de gracht in en de akker op. Drie wagens van 4,90 meter hoog en behoorlijk breed, dan vang je natuurlijk veel wind. We hebben pech gehad. De vrachtwagen die de drie carnavalswagens voorttrok, is gelukkig niet omvergeblazen", doet Benji Warrens het relaas.


Tijdens de allerlaatste rit van een lang carnavalsseizoen met als afsluiter de carnavalsstoet in hun eigen dorp Kieldrecht ging het dus nog fout. "We waren echt bijna thuis. Maar de wind heeft daar anders over beslist. We hebben de wagens met zijn allen één voor één rechtgetrokken en de brokstukken opgeruimd. Kar per kar hebben we ze naar huis gebracht. Het ging niet anders, er was gewoonweg te veel wind. De wagens hebben wel een stevige 'krak' gekregen. We gaan ze nu oplappen. Het was gelukkig de allerlaatste optocht van dit carnavalsseizoen. Als dit aan het begin van het seizoen gebeurt, is het erger. Dus ergens is er nog een geluk bij een ongeluk. En niemand raakte gewond, dus we kunnen het nog relativeren. Dit kun je tegenkomen. Er waren nog groepen die serieus hebben afgezien en schrik hadden. Maar verder is er geen enkele carnavalswagen tegen het asfalt gekwakt of zoals wij onzacht in de gracht beland. Maar goed, we laten het niet aan ons hart komen. We gaan lekker onze tweede plaats vieren en nog eens stevig doorzakken. Dat hebben we wel verdiend!"

Lees meer