8 Het confettiverbod werd tijdens de stoet meermaals op de korrel genomen.
Kristof Pieters Het confettiverbod werd tijdens de stoet meermaals op de korrel genomen.

Ludiek protest tegen confettiverbod

Carnavalsgroepen stoppen door gebrek aan stelplaats

De Orde der Beursvrienden is misnoegd dat de gemeente een confettiverbod heeft opgelegd en dat werd tijdens de stoet zondag op carnavaleske wijze flink op de korrel genomen. Voor ‘Leut on den Teut’ was het meteen ook de allerlaatste stoet. Want ook het gebrek aan een stelplaats speelt heel wat lokale carnavalsgroepen parten.

8 De Beursvrienden voerden ludiek protest tijdens het carnavalsweekend met een heuse ‘rouwkapel’ in de feesttent.
Kristof Pieters De Beursvrienden voerden ludiek protest tijdens het carnavalsweekend met een heuse ‘rouwkapel’ in de feesttent.

Als uitnodiging voor de carnavalsstoet had de organiserende carnavalsvereniging De Beursvrienden een rouwbrief verstuurd waarin het overlijden van meneer Confetti en mevrouw Serpentine werd aangekondigd. Dit jaar mocht er immers geen confetti meer gegooid worden in Kieldrecht. In de feesttent op het marktplein was zelfs een rouwkapel ingericht waar bezoekers het hele weekend het rouwregister konden tekenen. “Want carnaval zonder confetti is als Pasen zonder paaseieren”, vinden voorzitter Frankie Aendenhof en bestuurslid Philip Van Cleemput. “Er was al een verbod in Haasdonk, maar daar kwam het op vraag van de carnavalsvereniging zelf omdat er klachten waren van inwoners. Hier in Kieldrecht heeft nooit iemand geklaagd.”

De Beursvrienden waren niet de enige die zondag een ludiek protest hielden tegen het verbod. Ook enkele individuele trokken verkleed als afvalcontainer mee in de stoet. Prins Livio van Groot-Sint-Niklaas liep mee in een heus confettipak. “Ik heb het speciaal gemaakt om de collega’s van de Beursvrienden een hart onder de riem te steken”, lacht hij. “In Belsele is confetti wel nog toegelaten en maar goed ook, want dit is nu eenmaal een stuk traditie.”

8 Prins Livio van Groot Sint-Niklaas trok een confettipak aan uit protest.
Kristof Pieters Prins Livio van Groot Sint-Niklaas trok een confettipak aan uit protest.

Carnavalsgroep ‘Leut on den Teut’ trok eveneens rouwkledij aan voor haar laatste optocht. Op de praalwagen werd een altaar gezet met een doodskist en enkele stoelen voor de rouwenden. De groep moet na elf jaar namelijk noodgedwongen een punt zetten achter haar werking omdat ze geen stelplaats meer vond om haar wagens te bouwen. “We hebben zes jaar lang een stek gehad in een loods van de gemeente, maar die wordt dit jaar gesloopt”, zegt Benji Warrens van Leut on den Teut. “We wilden voor ons jubileumjaar normaal uitpakken met een grootse praalwagen, maar we vonden nergens plaats. Een loods huren kost al snel 3.000 euro per jaar en over die middelen beschikken we niet. Het is heel jammer, want wij zijn altijd een groep geweest die graag praalwagens bouwden. In het Nederlandse Hulst zitten 25 carnavalsverenigingen samen in één gigantische loods, zeg maar een fabriek. Het is eigendom van de stad en alle groepen huren een deeltje van het gebouw. Jammer genoeg is zoiets hier niet mogelijk.”

8 Voor Leut on den Teut was het een begrafenisstemming want de groep moet noodgedwongen de handdoek in de ring gooien door het gebrek aan een stelplaats.
Kristof Pieters Voor Leut on den Teut was het een begrafenisstemming want de groep moet noodgedwongen de handdoek in de ring gooien door het gebrek aan een stelplaats.

Vorig jaar trokken ook de Bermzjeekers er om dezelfde reden al de stekker uit en de Zijderupsen besloten om geen praalwagens meer te bouwen maar er eentje te huren. Alle groepen zaten tot voor kort samen in dezelfde loods van de Texam-site. De Beursvrienden zelf zijn intussen verhuisd naar de oude brandweerkazerne. “De Texam-loods mochten we gratis gebruiken maar nu betalen we 200 euro huur per maand en dat is best veel want uiteindelijk staat onze wagen er tien maanden op een jaar stil”, zegt Philip Van Cleemput. “Het is jammer dat de ene na de andere lokale carnavalsgroep uit Kieldrecht ophoudt te bestaan doordat niemand nog een bouw- of stelplaats vindt.”

Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) is verbaasd over de commotie rond het confettiverbod. “In Haasdonk is er al jaren een verbod en daar heeft niemand zich over druk gemaakt. We kunnen moeilijk in de ene deelgemeente iets verbieden en het wel toelaten in de andere. Het verlies van de Texam-loods hebben we trouwens proberen compenseren door een toelage te verlenen aan carnavalsgroepen.”

8
Kristof Pieters
8
Kristof Pieters
8 De voormalige Texam-loods is nu ingericht als brandweerkazerne waardoor er voor de carnavalsgroepen geen plaats meer was.
Kristof Pieters De voormalige Texam-loods is nu ingericht als brandweerkazerne waardoor er voor de carnavalsgroepen geen plaats meer was.
8 In plaats van een uitnodiging verstuurde de Orde der Beursvrienden een rouwbrief rond.
rv In plaats van een uitnodiging verstuurde de Orde der Beursvrienden een rouwbrief rond.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer