6 Directeur Kathleen Thomassen en adjunct Phaedra Van Brussel in het nieuwe praktijklokaal voor de richting verzorging.
Kristof Pieters Directeur Kathleen Thomassen en adjunct Phaedra Van Brussel in het nieuwe praktijklokaal voor de richting verzorging.

Nieuwbouw met sporthal voor groeiend Koninklijk Atheneum

Volgend bouwproject goed voor 130 plaatsen staat al op de agenda

Het Koninklijk Atheneum heeft dit weekend een nieuwbouw in gebruik genomen. De leerlingen zijn opgelucht dat ze de 31 klascontainers kunnen inruilen. De nieuwe schoolvleugel telt liefst 34 les- en praktijklokalen, een danszaal en een sporthal. “Net voldoende om iedereen een plaats te geven, maar intussen zijn we al bezig een met een volgende uitbreiding”, zegt directeur Kathleen Thomassen.

Het Koninklijk Atheneum heeft de voorbije tien jaar een metamorfose ondergaan. In 1997 was de school op sterven na dood en telde die nog 180 leerlingen die gehuisvest waren in houten paviljoenen die er in de jaren vijftig als ‘tijdelijk’ onderkomen waren neergepoot. Acht jaar geleden werd een nieuwe vleugel gebouwd en dit weekend volgde het sluitstuk. Het gaat om het grootste bouwproject in de geschiedenis van de school, goed voor 34 nieuwe les- en praktijklokalen met een danszaal en sporthal. “Hoog tijd, want we zijn dit schooljaar over de magische grens gegaan van de duizend leerlingen”, zegt adjunct-directeur Phaedra Van Brussel trots. “We zitten nu aan 1.060 leerlingen de nieuwbouw heeft een capaciteit voor 1.200 studenten. De schoolpopulatie is de voorbije tien jaar zelfs verdubbeld en dat zijn echt wel spectaculaire cijfers.”

6 Met de bouw van de nieuwe vleugel is er ook een nieuwe hoofdtoegang van de school.
Kristof Pieters Met de bouw van de nieuwe vleugel is er ook een nieuwe hoofdtoegang van de school.

Vaarwel containerklassen

De grote ommezwaai kwam er dankzij de oprichting van Sportschool Waasland die goed is voor een 600-tal leerlingen. “Er zijn nu al zeven opleidingen die we hier aanbieden: voetbal, basketbal, wielrennen, dans, tennis, gymnastiek en algemene sport”, somt directeur Kathleen Thomassen op. “Voetbal blijft de populairste richting met meer dan 200 leerlingen. Het is vooral voor de zaalsporten dat er echt wel een enorm grote nood was aan een eigen sporthal. Die gaan we buiten de schooluren trouwens ook ter beschikking stellen aan sportclubs.”

6 Afgelopen weekend mochten de leerlingen al een staaltje van hun kunnen demonstreren tijdens de opening van de nieuwe sporthal.
Kristof Pieters Afgelopen weekend mochten de leerlingen al een staaltje van hun kunnen demonstreren tijdens de opening van de nieuwe sporthal.

Directeur Kathleen Thomassen is echter vooral blij dat het containerdorp kan verdwijnen. “Ik weet niet of het een record is, maar er staan hier maar liefst 31 containerklassen. In februari zullen ze opgehaald worden. De leerlingen zijn intussen al verhuisd en reageren enorm enthousiast op de nieuwe infrastructuur. De gelukzalige grijns op hun gezichten, maar ook bij de leerkrachten was mooi om te zien. Eindelijk geen les meer in een oud paviljoen of een container. Er zijn niet alleen 27 gewone leslokalen, maar ook zeven praktijkklassen die bijzonder fraai zijn uitgerust voor de beroeps- en technische richtingen zoals verzorging. Niet alleen de sportrichtingen doen het immers goed, ook de algemene studierichtingen kennen veel bijval.”

Nieuw bouwproject op stapel

Vorig jaar werd er voor het eerst gekampeerd voor de schoolpoort door ouders die hun kind wilden inschrijven. “Dat zouden we ons tien jaar geleden niet durven voorstellen”, geeft Thomassen toe. Door een nieuw digitaal aanmeldingsloket zal zich dat niet herhalen, maar de directeur geeft wel toe dat er al opnieuw gewerkt moet worden aan een uitbreiding van de capaciteit. “Een volgend bouwproject ligt daarom al op stapel, goed voor 130 plaatsen. Maar eerst gaan we nog even genieten van deze nieuwe infrastructuur”, klinkt het lachend.

6 Het containerdorp kan nu eindelijk verdwijnen.
Kristof Pieters Het containerdorp kan nu eindelijk verdwijnen.
6 Ook voor de richting huishoudkunde is er nu een volledig uitgeruste praktijkklas.
Kristof Pieters Ook voor de richting huishoudkunde is er nu een volledig uitgeruste praktijkklas.
6 De leerlingen moeten niet langer buiten de school hun sportactiviteiten gaan uitoefenen.
Kristof Pieters De leerlingen moeten niet langer buiten de school hun sportactiviteiten gaan uitoefenen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer