3 De slagboom op de Engelsesteenweg werd gisteren weggehaald en vervangen door inzinkbare palen.
Kristof Pieters De slagboom op de Engelsesteenweg werd gisteren weggehaald en vervangen door inzinkbare palen.

Nieuwe reeks maatregelen tegen 'ongewenste bezoekers'

CAMERABEWAKING EN INZINKBARE PALEN MOETEN VANDALEN WEGHOUDEN

Het Vlaams gewest gaat een reeks maatregelen nemen om vandalen weg te houden uit Doel. Afgelopen weekend vond er voor de elfde keer een brandstichting plaats. Gisteren werden inzinkbare palen geïnstalleerd op de enige toegangsweg naar het dorp en binnenkort volgt er camerabewaking. De leegstaande huizen gaat men afsluiten met metalen platen.

Nu de plannen voor de havenuitbreiding door de Raad van State vernietigd zijn, is Doel terug woongebied. Aangezien een Saeftinghedok nog niet voor morgen is, werd een 'task force' opgericht die de leefbaarheid in het dorp moet verbeteren. De afdeling Maritieme Toegang (AMT) van het Vlaams gewest neemt deze taak over van de Maatschappij Linkerscheldeoever. Die laatste moet nog wel voor de financiering zorgen.


Na de brandstichting in een 19e-eeuwse schuur afgelopen weekend, klonk bij het actiecomité Doel 2020 een oproep om snel actie te ondernemen. Het gaat vooral om buitenlandse jongeren die in het weekend het 'spookdorp' bezoeken en er voor heel wat overlast zorgen. AMT is wat in snelheid gepakt door de nieuwe brandstichting maar zegt dat er een uitgebreid pakket aan maatregelen klaar ligt. Gisteren werd de slagboom weggehaald op de Engelsesteenweg, de enige toegangsweg naar Doel, en vervangen door inzinkbare palen. "De slagboom was té gevoelig voor vandalisme en was daardoor om de haverklap defect", zegt Freddy Aerts, hoofd van de task force. "Daarom is gekozen voor inzinkbare palen om het dorp 's avonds en 's nachts af te sluiten. Het principe blijft hetzelfde: men zal de palen enkel kunnen bedienen via een identiteitskaart."


Binnenkort zal er ook camerabewaking geplaatst worden. "We zijn nog aan het bekijken hoeveel camera's er nodig zijn en waar die precies moeten hangen", vervolgt Aerts. "Dit is enerzijds een afschrikmiddel tegen vandalen maar het moet ook een hulp zijn voor de politie als er strafbare feiten gebeuren. Nu komt de politie vaak ter plaatse en treft men wel verdachten aan maar ontbreekt het aan harde bewijzen om hen te linken aan de feiten. Met camerabeelden zullen ze daders makkelijker kunnen herkennen."

3 Freddy Aerts, hoofd van de task force die de leefbaarheid van Doel moet verbeteren.
Kristof Pieters Freddy Aerts, hoofd van de task force die de leefbaarheid van Doel moet verbeteren.

Bijkomend budget

De privébewakingsdienst blijft behouden maar op vraag van de gemeente zullen de controles meer verspreid gebeuren over de dag en nacht. "We gaan ook de aanwezigheid van stewards opdrijven in het weekend", vult Aerts aan. "Minister Weyts heeft hiervoor een bijkomend budget voorzien zodat we de stewards meer uren kunnen laten kloppen. Zij moeten bezoekers aanspreken en hen erop wijzen wat er in Doel kan en vooral niet kan."


Tot slot maar niet onbelangrijk: alle huizen in het dorp zullen op een betere manier worden beveiligd tegen indringers. Het is intussen meermaals aangetoond dat de houten panelen te makkelijk verwijderd kunnen worden of gewoonweg worden stukgeslagen. AMT wil nu alle huizen afsluiten door metalen platen aan te brengen aan alle deuren en ramen. In het verleden werd dit ook met succes gedaan bij de oude pastorij en het voormalig gemeentehuis. "We zullen ook een beperkt aantal huizen tijdelijk verhuren", bevestigt Freddy Aerts. "We gaan hiervoor in zee met een immokantoor dat gespecialiseerd is in leegstandsbeheer. Dit zorgt voor meer sociale controle. Het gaat enkel om huizen die recent verlaten werden en nog in goede staat zijn."

3 Afgelopen weekend ging deze 19e eeuwse schuur nog volledig in vlammen op.
Kristof Pieters Afgelopen weekend ging deze 19e eeuwse schuur nog volledig in vlammen op.

Lees meer