Benjamin Vergauwen met het unieke document.
Foto PKM Benjamin Vergauwen met het unieke document.

PolderMAS legt hand op uniek octrooi

Het museum PolderMAS heeft een uniek octrooi van de Sint-Sebastiaanhandbooggilde bemachtigd. Het document dateert uit 1698 en zal dit weekend voor het eerst te bekijken zijn.

In een opgeknapte schuur in het gehucht Ouden Doel bouwde Benjamin Vergauwen een indrukwekkende collectie uit. "Het zijn allemaal schenkingen", legt hij uit. "Maar elk jaar koop ik ook iets aan. Dit keer viel mijn oog op een octrooi van de Sint-Sebastiaanhandbooggilde van Kallo, een verloren gewaand document, waarin ook het octrooi van het broederschap van Doel integraal geciteerd staat." Het octrooi werd verkocht op een veiling en er waren meerdere geïnteresseerde kopers. Benjamin kon via crowdfunding het document toch op de kop tikken. "Het document dateert uit 1698 en werd ondertekend door de laatste Spaans-Habsburgse koning Karel II. Er was koninklijke toestemming nodig om zich te verenigen in een gilde. In het octrooi staan alle richtlijnen waaraan de schutters zich moeten houden. Zo is een schutter niet verantwoordelijk voor ongevallen als hij tijdig roept dat er een pijl valt", lacht Benjamin.


Hij zal het document zondag op Erfgoeddag aan het publiek tonen van 10 tot 18 uur en bouwde errond ook een tentoonstelling op met enkele opmerkelijke attributen. Voor de kleinsten is er een liggende wip met speelgoedbogen. Om 11 en 15 uur zijn er gegidste wandelingen in de omgeving. Vanaf 16 uur kan men aanschuiven voor buffet en ambachtelijke braadworsten. De Moezen brengen Vlaamse volksmuziek. (PKM)

Lees meer