Schepen van Preventie Stefaan Deleus en Richard De Vries van de firma Urban Senses bij de als plantenbak vermomde urinoir.
Joel Hoylaerts / Photonews Schepen van Preventie Stefaan Deleus en Richard De Vries van de firma Urban Senses bij de als plantenbak vermomde urinoir.

‘Plantenbakurinoir’ mist zijn doel niet

De stad Mechelen trok in de voorbije maanden ten strijde tegen wildplassen, met onder meer ‘zintuigbeïnvloedende maatregelen’ én een als plantenbak vermomd urinoir. En kijk: de evaluatie is positief.

In de overlasthoek in de Begijnenstraat aan de Vismarkt werkte de stad met onder meer stickers om ‘eigenaarschap’ en spelende kinderen te simuleren. Voorts gaven meerdere horecazaken ook al via een sticker aan dat er bij hen gratis gebruik gemaakt kan worden van het toilet. Al is het geen onverdeeld succes. Het wildplassen is dan wel uit de hoek verdwenen, maar heeft zich verplaatst. “Om dit te verhelpen, zal er in 2019 extra camerabewaking komen in de Begijnenstraat”, aldus preventieschepen Stefaan Deleus (CD&V).

GreenPee

In de Minderbroedersgang moesten kunst in de kerknissen en plantenbakurinoir GreenPee dan weer het wildplassen indijken. Inmiddels hebben buurtbewoners vastgesteld dat hun straat er nog nooit zo mooi heeft bijgelegen. Enkel tijdens grootschalige evenementen bleek de maatregel onvoldoende te zijn. “Het doel lijkt wel bereikt: deze originele maatregelen zijn uiteindelijk efficiënter dan de traditionele aanpak”, zegt Deleus. “Laat dit een mooi voorbeeld zijn van hoe je vaak meer bereikt door ‘out of the box’ te denken.”

De dienst Preventie zal het nieuwe stadsbestuur nu enkele voorstellen doen wat betreft de voortzetting van de maatregelen in 2019. Zo zouden de kunstwerken in de Minderbroedersgang kunnen blijven, en is er ook de wens om het aantal plaspunten uit te breiden. Een bijkomende GreenPee in de hoek van het Cultuurplein zou ook welkom zijn.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Luc De Roover

    Goed idee: plaats overal waar ze wildplassen gewoon een pisbak......Vroeger piste jan en alleman tegen bomen en struiken .....maar de gemeenten hebben die vervangen door beton, alsof mensen onderweg niet meer moeten pissen ? De aangeplante bomen en struiken zijn enkel s'avonds te gebruiken omdat ze vol in het zicht staan .Dus nogmaals ,een goed idee.

Lees meer