Tweede stroompanne op week tijd in Imelda

Het Imeldaziekenhuis kreeg gisterenvoormiddag opnieuw af te rekenen met een stroompanne, de tweede in ruim een week. Ondertussen koopt men voor Den Olm, het Woon- en zorgcentrum van het ziekenhuis, een noodgenerator voor tijdens een mogelijke black-out.

Rond 9.30 uur ging het licht in het ziekenhuis even uit en dan weer aan. Bij de directie wist men meteen hoe laat het was. Door werken in het centrum van Bonheiden werd er een elektriciteitskabel overgetrokken. Het gevolg was dat de stroomtoevoer voor het hele ziekenhuis er plots uit lag. "Veel last of hinder hebben de patiënten hier niet van gehad", verduidelijkt facilitair directeur Stefaan Claeys. "Direct namen de drie noodgeneratoren het over. Wel zijn alle kritieke diensten meteen samen gekomen in het kader van het intern rampenplan. Op die manier konden we de diensten zoals de operatiekamers, intensieve zorgen en de spoed verzekeren."


Geplande routine onderzoeken werden uitgesteld of verplaatst naar een later tijdstip. Voor het uitrukken naar interventies door de ambulances en de MUG van de spoeddiensten werd gevraagd aan collega-ziekenhuizen om deze gedurende de stroomonderbreking over te nemen.


Na anderhalf uur kon nutsmaatschappij Eandis het probleem met de overgetrokken kabel herstellen. In totaal moest het ziekenhuis ongeveer anderhalf uur draaien op noodgeneratoren. Toeval wil dat het Imeldaziekenhuis vorige week donderdag ook al te maken had met een stroomonderbreking. "De voorbije twee stroompannes zullen binnenkort nog worden geëvalueerd. Maar nu al weten we: de noodplannen wérken", besluit Claeys. "Bovendien weten we nu ook belangrijk deze generatoren zijn. Daarom hebben we besloten om volgende week een noodgenerator te plaatsen in ons Woon- en zorgcentrum Den Olm het te beschermen tegen een mogelijke stroomuitval." (TVDZM)

Lees meer