2 Tijdens en na de viering stonden er ook mensen buiten aan de kerk.
Marc Aerts Tijdens en na de viering stonden er ook mensen buiten aan de kerk.

Kerk te klein voor afscheid Herman Seghers

EREVOORZITTER PALINGSFESTIVAL (76) VERLOOR STRIJD TEGEN KANKER

De abdijkerk van Bornem was zaterdagvoormiddag te klein voor het afscheid van Herman Seghers, 35 jaar lang voorzitter en erevoorzitter van het Palingfestival Mariekerke. Seghers (76) overleed op 26 juli aan een agressieve vorm van kanker. "Iemand zoals jij gaat niet dood. Herinneringen, anekdotes, tradities en verhalen houden je in leven", klonk het tijdens de plechtigheid.

De man die nooit half werk leverde en het boegbeeld van het Palingfestival Herman Seghers is niet meer. Op zaterdag namen familie en vrienden afscheid van de erevoorzitter van het festival en erelid van Toerisme Klein-Brabant. "Van je lichaam moeten we vandaag afscheid nemen, maar iemand zoals jij gaat niet dood. Herinneringen, anekdotes, tradities en verhalen zullen jou in leven houden. Hoe vaak zullen we zeggen: als Herman er nog was geweest, dan zou hij zeker commentaar geven of zich opwinden. Luisteren was niet je sterkste kant. Je wilde eerst zelf je zeg doen en pas daarna stond je open voor een ander zijn mening. Je ontbaatzuchtigheid heb je aan je kinderen kunnen doorgeven, nu is het tijd aan de kleinkinderen om de fakkel van jou over te nemen", klonk het tijdens de afscheidsplechtigheid.

2 Herman Seghers koos zelf de foto voor zijn bidprentje.
Marc Aerts Herman Seghers koos zelf de foto voor zijn bidprentje.

Voorbeeld

Seghers regelde zijn begrafenis zelf, van de foto voor zijn rouwprentje tot de plechtigheid in de kerk. Aan het altaar kwam een Vlaamse vlag en op het doodsprentje stond de titel 'Vlaming in hart en nieren'. Zijn wens was dat de kerk groot genoeg zou zijn, zodat niemand rechtop zou moeten staan, maar dat bleek niet geval te zijn. Mensen stonden tot buiten de kerk van de Sint-Bernardusabdij om zijn afscheid bij te wonen.


"De plaats naast me in bed is leeg. Vorige week dacht ik vaak dat je 's nachts beneden zat om nog een of andere e-mail te versturen", werd er voorgelezen in naam van zijn weduwe Olga Van den Heuvel. Het koppel was nog maar net 51 jaar getrouwd en kreeg samen vier kinderen en acht kleinkinderen. "In mijn gedachte zal je er altijd zijn. Dank voor wie je was, bent en zult blijven. Je hebt voor altijd een plaats in ons hart en in het hart van je vele vrienden. Wij zullen proberen naar jouw voorbeeld verder te leven."


Op het einde van de dienst brachten de Chiromeisjes nog een eerbetoon aan Seghers door het afscheidslied te zingen. Seghers zou eind deze maand 77 jaar geworden zijn.

Lees meer