Tom Peeters van Monumental op de expo. Na deze tentoonstelling zal hij zijn job verliezen.
Legreve Tom Peeters van Monumental op de expo. Na deze tentoonstelling zal hij zijn job verliezen.

Monumental stelt laatste keer tentoon

KUNSTORGANISATIE VAN BEELDHOUWER HENRI LANNOYE VERDWIJNT

De Bornemse vzw Monumental organiseert haar allerlaatste zomertentoonstelling. In het najaar van 2014 houdt de kunstorganisatie - opgericht in 1988 door beeldhouwer Henri Lannoye - op te bestaan. "Het financiële plaatje rondkrijgen wordt alsmaar zwaarder", zegt coördinator Tom Peeters.

Vanaf morgen tot en met 14 september palmt de nieuwe zomertentoonstelling 'HY*POS*TA*TIC' met werken van Stief Desmet de Sint-Stefanuskapel in Hingene in. "Stief Desmet was een van de kunstenaars die deelnam aan onze vorige zomertentoonstelling in het kasteeldomein d'Ursel, hij ontdekte toen de kerk en was helemaal wild van het interieur. Hij krijgt er nu zijn eigen expo, waarin hij recente schilderijen en sculpturen en de gloednieuwe video-installatie 'A slow movement for a crowd' toont", zegt Peeters.


"Deze expo is meteen ons afscheid, want in het najaar houdt Monumental op te bestaan. We nemen de beslissing met pijn in het hart, maar we hebben vermoeiende jaren achter de rug", klinkt het. "In 1988 werd de vzw door Henri Lannoye opgericht ter promotie van monumentale beeldhouwkunst. De expo's werden georganiseerd in het beeldenpark van 12.000 vierkante meter dat Lannoye had aangelegd naast zijn atelier op Luipegem. Later kwam daar ook een tentoonstellingsruimte bij zodat we het hele jaar rond activiteiten konden organiseren."


Na het overlijden van Lannoye in 2006 ging het bergaf met Monumental. "Zijn vennootschap Sculpturama kwam in financiële problemen en de weduwe van Lannoye besloot het geheel te koop te zetten. Door die onzekerheid verhuisden we onze kantoren naar de Casteleyn in Hingene en besloten we op wisselende locaties te werken", aldus Peeters.


"Voor die expo's werd het sinds de crisis in 2008 alsmaar moeilijker om sponsors te vinden, we verkochten daarom enkele werken uit ons patrimonium en konden dit in combinatie met subsidies enkele jaren volhouden. De vooraad kunstwerken raakt echter op, en het is vreselijk vermoeiend om meer tijd te stoppen in het zoeken naar manieren om onze vaste kosten te betalen dan expo's te organiseren. We klopten bij het Bornemse gemeentebestuur aan, maar ook daar moet bespaard worden en was geen oplossing mogelijk. Vijf werknemers verliezen hun baan. En buiten enkele beelden in privécollecties en op openbare plaatsen, verdwijnt zo ook het werk van Lannoye."


De Sint-Stefanuskapel ligt aan de Wolfgang d'Urselstraat 1 in Hingene, de expo loopt van 15/06 tot en met 14/09 en is toegankelijk van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 16 uur en op zondag van 14 tot 18 uur.

Lees meer