2 Er waren heel wat kijklustigen voor het allereerste BK 'Power tool drag racing'.
Laenen Er waren heel wat kijklustigen voor het allereerste BK 'Power tool drag racing'.

Racen met slijpschijven en cirkelzagen

EERSTE BK 'POWER TOOL DRAG RACING' LOKT ZESTIEN TEAMS

Een mixer die racet tegen een slijpschijf? Een boormachine die koerst tegen een cirkelzaag? Voor zulke taferelen moest je gisteren op het allereerste Belgisch kampioenschap 'Power tool drag racing' zijn. Daar kwamen zestien teams van hobbyknutselaars en techneuten zich met elkaar meten.

'Power tool drag racing' of racen met elektrisch handgereedschap: het lijkt op het eerste zicht wat vergezocht, maar in Nederland lijkt de discipline alvast in de smaak te vallen en wordt al enkele jaren een nationaal kampioenschap georganiseerd. Speciaal voor de 'Dag van de wetenschap' besloten enkele Borsbekenaren dat initiatief eens over te doen in eigen streek. Niet zonder succes, want zestien teams van techneuten schreven zich in.


Ze bouwden elektrisch handgereedschap om tot een racevoertuig en kwamen zich gisteren met elkaar meten.

2 Tot racemachines omgebouwde elektrische apparaten geven het beste van zichzelf.
Laenen Tot racemachines omgebouwde elektrische apparaten geven het beste van zichzelf.

Mixer op fietswiel

Onder hen cabaretier en hobbyknutselaar Henk Rijckaert, die deelnam met een mixer op een fietswiel. "Ik had eerst een systeem ontwikkeld met een haakse slijper, maar dat heeft de testfase jammer genoeg niet overleefd", glimlacht Rijckaert. "Met mijn huidige racevoertuig zal ik geen snelheidsrecords breken, maar ik slaag er wel in de finish te halen. Dat is al meer dan wat de meeste andere deelnemers kunnen zeggen. Al denk ik dat ik de volgende editie toch eens ga zoeken of het niet een tikje sneller kan."


Dan haalde het racetoetsel van knutselaar Jan Huygh - een haakse slijper op wieltjes - meer snelheid. De machine won zijn eerste wedstrijd met afstand. "Ik heb dan ook wel de tijd genomen om iets deftigs in elkaar te steken. Ik heb een eigen atelier in Vilvoorde, dus kon ik me veroorloven om gedurende twee weken een paar uur per dag te knutselen. Ik wou hier absoluut de reputatie van mijn atelier hoog houden (lacht). Ik vind dit een geweldig initiatief. Je kan knutselen in je atelier zoveel je wil, maar het leukste vind ik dat je je werk kan demonstreren voor het grote publiek."


De organisatie van het eerste BK 'Power tool drag racing' was in handen Open Garage, een Borsbeeks clubje waar zelfverklaarde nerds elke week samenkomen om te praten over technologie en met elkaar te knutselen. "Om onze vijfde verjaardag te vieren, wilden we eens iets speciaals doen", zegt Anthony Liekens. "Ik ben blij dat we hier zoveel deelnemers hebben kunnen lokken met zoveel verschillende toestellen. Er zijn mensen die racen met cirkelzagen, bladblazers, schuurmachines, slijpschijven, noem maar op. Maar toch blijken bijna al die toestellen qua snelheid aan elkaar gewaagd."

Lees meer