De plaats op het militair domein waar de kleiduifschietstand zou komen. De vergunningsaanvraag loopt.
Klaas De Scheirder De plaats op het militair domein waar de kleiduifschietstand zou komen. De vergunningsaanvraag loopt.

"Van geluidsoverlast zal geen sprake zijn"

ZWARTE DUIF ZET PLANNEN VOOR SCHIETSTAND OP MILITAIR DOMEIN DOOR

Kris De Kort van schietclub De Zwarte Duif uit Brasschaat heeft gisteren de plannen voor een kleiduifschietstand op het Groot Schietveld op het militair domein van Brasschaat toegelicht. Volgens De Zwarte Duif is het zonder twijfel de beste locatie. Natuurpunt is het daar hoegenaamd niet mee eens.

Momenteel loopt er een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een kleiduifschietstand op het Groot Schietveld van Brasschaat. Dat veroorzaakt heel wat commotie bij de buurtbewoners. Ook Natuurpunt is het niet eens met de plannen. "Vroeger waren er al twee kleine kleiduifschietstanden. Die kregen geen vergunning en zijn dus verwijderd. De omwonenden waren toen ook al niet gelukkig. Nu komt er eentje in de plaats die veel groter zou zijn dan die twee tezamen", zegt beleidscoördinator van Natuurpunt Peter Symens.

Geen bomenkap nodig

Volgens Sport Vlaanderen moet elke provincie twee kleiduifschietstanden tellen. In realiteit zijn er maar twee in Vlaanderen en die liggen allebei in Antwerpen. Volgens Kris De Kort van schietclub De Zwarte Duif zijn er echter redenen genoeg voor een derde. "We vinden dat de kleiduifschietstanden in Puurs-Ruisbroek en Herentals zich op een eerder ongunstige locatie bevinden. We hebben onderzoek gedaan naar een geschikte locatie en daaruit blijkt dat een actief schietveld, en dus een militair schietveld, de beste locatie is. Er is geen bomenkap nodig en er is al een afscherming dankzij de bermen en bomen. Zelfs een gebouw en parking zijn al op de site aanwezig", zegt De Kort. "En bedrijventerreinen, agrarisch gebied, havengebied en bewoonde kom zijn bovendien wettelijk uitgesloten."

Knallen

Peter Symens van Natuurpunt is het niet eens met de uitleg van De Kort. "Het gaat niet alleen over de impact op de natuur, maar ook over de geluidsoverlast voor buurtbewoners. De bewoners van de Arthur Boelstraat en de Pauwendreef in Wuustwezel zullen hoe dan ook last hebben van de knallen. De straten liggen op 500 meter van de kleiduifschietstand. De schietclub wil ook op elk moment schieten als het militair domein niet gebruikt wordt. Dat zou kunnen betekenen dat er 7 dagen op 7 geschoten wordt. Verderop is er ook een woonzorgcentrum. Gaat dat geluid boven de wettelijke normen voor woonzones? In bepaalde omstandigheden zeker."

Volgens Kris De Kort zouden testen echter hebben uitgewezen dat er van geluidsoverlast geen sprake zou zijn. Of de kleiduifschietstand er komt, blijft voorlopig dus koffiedik kijken.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Hos Boul

    Ik hoop dat die schietstand er komt ..in vlaanderen hebben we maar 2 kleiduifstanden dat is schandalig als je vergelijkt met de rest

  • Kristel Schoenwinckel

    Een windmolen mag niet daar voor de vogels en de natuur maar een kleiduif schietclub zou dan wel kunnen? Nee bedankt!

Lees meer