Proeven op de Brugse Kaasmarkt op 't Zand. Volgend jaar wordt er gesmuld in het Koning Albert I-park.
Benny Proot Proeven op de Brugse Kaasmarkt op 't Zand. Volgend jaar wordt er gesmuld in het Koning Albert I-park.

"Blij dat we 't Zand (even) verlaten"

BRUGSE KAASMARKT ZET TENTEN VOLGEND JAAR OP IN ALBERT I-PARK

Niet te warm, niet te koud: ideaal dus voor een geslaagde achtste editie van de Brugse Kaasmarkt gisteren. Dat gebeurde voorlopig voor de laatste keer op 't Zand, waar binnen drie weken de werken voor het nieuwe plein starten. "We verhuizen tijdelijk naar het Koning Albert I-park en daar zijn we niet rouwig om. Het plein is versleten", zegt Filip Vermander van Belgomilk.

Aan 62 kraampjes konden de bezoekers proeven van zo'n 130 soorten Belgische, Franse, Italiaanse, Nederlandse en Zwitserse kazen. Alpenhoornblazers zorgden, samen met een champagnebar, de Kaasdragers van Alkmaar en blazers op het podium voor de sfeer. Het zag er even niet goed uit bij het opstellen van de kraampjes. "Om 8 uur kregen we vijftien liter water op een uur tijd over ons heen. We hielden even ons hart vast, maar daarna klaarde het gelukkig op en konden we genieten van het ideale weer voor een namiddagje kaas proeven en kopen: niet te warm, niet te koud", zegt Filip Vermander van Belgomilk.

10.000 kilo kaas

De voornamelijk West-Vlaamse bezoekers van de Kaasmarkt proeven niet alleen, ze kopen ook maar al te graag. Daardoor waren tegen het einde van de Kaasmarkt zowat alle kraampjes uitverkocht. "Als je rekent dat elk kraampje zo'n 150 kilogram kaas verkoopt, dan kom je aan een omzet van bijna 10.000 kilogram", berekent Vermander. "Het is voor ons vooral belangrijk dat de bezoekers veel komen proeven. Kaas moet je leren eten en daarom stellen mensen het op prijs als ze even kunnen proeven voor ze kopen. Nieuwe kaasliefhebbers worden hier geboren."


Bezoekers Jan en Evelien Maenhout komen elk jaar terug. "We slaan hier onze voorraad in", zegt Jan. "Elk jaar in september houden we een kaasavond voor onze vrienden en die kaas kopen we hier. De kazen van Brugge Kaas komen uiteraard veelvuldig aan bod, maar onze gasten houden ook van Brie of Averbode." Met zo'n 25.000 bezoekers kon de markt nog vele anderen bekoren.


Voor de horeca op 't Zand is dat een groot geschenk. "Nadat we Kookeet verloren op dit plein, is dit toch een van de belangrijkste dagen van het jaar", zegt de kelner van Graaf van Vlaanderen. "We mogen de organisatoren dankbaar zijn. Veel mensen komen na de proeverij bij ons een glas drinken."

Koning Albert I-park

Volgend jaar verhuist het evenement naar het Koning Albert I-park. Op 1 oktober starten immers de voorbereidende werken voor een nieuw Zand, dat pas tegen de zomer van 2018 klaar zal zijn. "We moeten eigenlijk maar één jaar uitwijken", zegt Filip Vermander. "Daar hebben we geen probleem mee, want dit plein is versleten: de elektriciteit is aan herziening toe, er is dikwijls kortsluiting door de fontein en de tegels liggen los. Ik denk dat het nieuwe Zand veel aantrekkelijker zal zijn en een aantal evenementen, zoals het onze, ten goede zal komen."

Lees meer