2 Het ongeval gebeurde in de Albert I-laan in Oostduinkerke, ter hoogte van Groenendijk.
Benny Proot Het ongeval gebeurde in de Albert I-laan in Oostduinkerke, ter hoogte van Groenendijk.

"Vluchten na aanrijding is misdadig"

WIELERVRIENDEN EN CLUBVOORZITTER REAGEREN VOL ONGELOOF NA ONGEVAL

Wielervrienden Olivier Mahieu uit Dudzele en Bram Lammens uit Brugge herstellen thuis van hun verwondingen, nadat ze woensdag in Oostduinkerke van de baan werden gereden. De aanrijder vluchtte daarna met gierende banden weg. "Een ongeval kan gebeuren, maar het vluchtmisdrijf stoort ons enorm", zeggen ze. "Het is zelfs misdadig", voegt de voorzitter van de Oostkampse wielerclub eraan toe.

De politie Westkust lanceerde woensdagavond een opsporingsbericht om de aanrijder te vinden en kreeg al vrij veel tips van burgers en getuigen. Maar die leidden nog niet tot een identificatie van de vluchtende bestuurder. Die reed woensdag om 15.45 uur de twee vrienden aan in de Albert I-laan in Oostduinkerke, ter hoogte van Groenendijk. Zeker is dat het om een grijze auto gaat. Allicht een BMW, maar het kan ook een Toyota of Mercedes zijn. De bestuurder zocht allicht een parkeerplaats en reed de twee vrienden pardoes overhoop. Hij deed geen enkele moeite om te stoppen.


"Integendeel", klinkt het bij voornaamste slachtoffer Olivier Mahieu. "Zelf weet ik niets van het ongeval omdat ik meteen bewusteloos was nadat ik opgeschept werd. Maar ik hoorde van mijn vriend Bram dat hij meteen met gierende banden vertrok en de volgende straat (de Paardevissersweg, red.) inreed. Dat stoort mij enorm. Die mens kan inderdaad verstrooid geweest zijn en ons niet gezien hebben op het fietspad. Dat kan iedereen gebeuren. Maar het stoort mij enorm dat hij zonder boe of ba door reed", zegt Olivier.

2 Bram Lammens met zijn fiets. Hij ontsnapte aan zware verwondingen.
Mathias Mariën Bram Lammens met zijn fiets. Hij ontsnapte aan zware verwondingen.

Geschaafd gezicht

"Pas in het ziekenhuis raakte ik terug bij bewustzijn", gaat Olivier verder. "Ik heb een flinke buiteling gemaakt over de wagen en de schade is er ook naar. Ik liep een gebroken neus op, een hersenschudding, speelde enkele tanden kwijt en mijn ganse gezicht is geschaafd. Het zal enig herstel vragen maar ik moet terug aan het werk. Ik hoop dat die man zichzelf aangeeft of gevonden wordt."


Wielervriend Bram Lammens kwam er iets beter van af. Ik heb vooral schaafwonden aan mijn elleboog", zegt Bram Lammens. "Het ongeval gebeurde toen die auto plots zonder kijken wou inslaan. Ik zag het gebeuren en kon afremmen en kwam ten val. Maar Olivier werd pardoes klemgereden door die auto en belandde er tegen. Zonder zich te kunnen afremmen viel hij met zijn gezicht op het asfalt. Het zag er zeer pijnlijk uit. De auto stoof daarna meteen weg. Dat je meteen in paniek bent en wegvlucht, kan ik ergens nog begrijpen. Dat is misschien menselijk. Maar dat je jezelf uren later niet gaat aangeven, dat niet. Er zijn in België genoeg systemen die je helpen bij een ongeval, ook als je in fout bent." Bram had drie weken geleden ook een ongeval in Nijvel, maar toen stopte die chauffeur wel.


Beide vrienden zijn aangesloten bij wielerclub WTC De Putters uit Oostkamp, een grote club met 240 leden. Vlak na het ongeval belde Bram in shock voorzitter Jan Vander Plaetse op.

Noodnummer

"We hebben een soort van noodnummer in dergelijke gevallen", legt Jan uit. "Bram was behoorlijk in paniek en bovendien was zijn eigen gsm stuk. Door mij te bellen kon ik kijken op een contactlijst die we staan hebben en zijn familie verwittigen. Het vluchtmisdrijf vind ik ronduit misdadig. Stel je voor dat dit nóg erger was geweest. Wij merken sowieso dat er veel minder respect is voor de wielertoeristen vanwege autobestuurders. Die raken vrij snel gefrustreerd. We zijn al langer bezig met enkele wielerclubs om te bekijken of we niet eens een campagne of iets dergelijks op poten moeten zetten."

Lees meer